De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Fotograaf vindt
Afghaans meisje terug

   
 

AMSTERDAM - Een Afghaans weesmeisje dat met priemende groene ogen in januari 1985 op de voorkant van het Amerikaanse tijdschrift National Geographic stond, is teruggevonden. De fotograaf van destijds, Steve McCurry, keerde in januari terug naar Afghanistan om de vrouw te vinden die nu Sharbat Gula blijkt te heten. Hij heeft haar kunnen traceren in een afgelegen dorpje in de buurt van Jalalabad.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Sharbat Gula, zoals zij links als ongeveer 13-jarig weesmeisje in 1985 op de cover van het Amerikaanse tijdschrift National Geographic verscheen en rechts 17 jaar later. De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry keerde terug naar Afghanistan waar hij haar in de buurt van Jalalabad vond. Het meisje met de felgroene ogen werd jarenlang door McCurry gezocht. De eerste foto had hij genomen in een vluchtelingenkamp tijdens de oorlog tussen Afghanistan en de Russen. (Foto: REUTERS)
In 1984 fotografeerde McCurry het meisje in een vluchtelingenkamp aan de Pakistaanse grens. Ze had bij een Russisch bombardement haar ouders verloren en was toen ongeveer dertien jaar oud.

De fotograaf heeft in de afgelopen jaren talloze vragen gekregen hoe het met het meisje is afgelopen. McCurry wist haar naam echter niet.

Hij bezocht Afghanistan sinds 1984 tien keer, maar slaagde er niet in een spoor van haar te vinden. Begin dit jaar ontmoette McCurry in het vluchtelingenkamp in Pakistan, waar hij in december 1984 de foto nam, een man die zei naast haar familie te hebben gewoond. De man kreeg geld en zei haar naar de fotograaf in Pakistan te brengen. De man keerde zoals beloofd met een vrouw terug die haar kon zijn.

Ze herinnerde zich nog dat McCurry een foto van haar had genomen, maar had nog nooit een afdruk ervan gezien. Ze was verrast en voelde zich opgelaten door alle aandacht die de foto teweeg had gebracht. Met toestemming van haar echtgenoot en familie mocht ze dit jaar de sluier van haar gezicht nemen voor een nieuwe foto, de tweede die van haar ooit is gemaakt.Vlak nadat McCurry de eerste foto had genomen trouwde Gula. Ze kreeg vier dochters, van wie er een stierf als zuigeling. Ze werd in 1992 gerepatrieerd en keerde terug haar naar familie in Afghanistan.

Fototechnische hoogstandjes van National Geographic en van de FBI zijn er aan te pas gekomen om te bevestigen dat Sharbat Gula dezelfde is als het meisje op de foto.

De vrouw heeft volgens McCurry zichtbaar geen gelukkig leven gehad. Ze hoopt op een betere toekomst voor haar drie dochters.

(ANP/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.