De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ex-kolonel eerste
homo in Knesset

   
 

AMSTERDAM - ,,Het viel me mee'', zegt professor Uzi Even laconiek over de storm die met name uit de religieuze hoek uit het Israëlische parlement waaide toen bekend werd dat hij in november als eerste homoseksueel zal toetreden tot de Knesset.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Professor Uzi Even (links in trui) met levenspartner.
De 61-jarige Even raakt niet meer zo snel geschokt. Hij is al jarenlang het symbool van de homobeweging in Israël sinds hij als kolonel van de inlichtingendienst van het leger voor het eerst vanwege zijn geaardheid in het nieuws kwam.

Opmerkingen van zijn toekomstige collega in de Knesset, rabbijn Nissim Ze'ev van de ultra-orthodoxe Shas-partij, die onder meer sprak van ,,een zwarte dag voor de staat Israël. Een symbool van de schande, een smetvlek en een gruwel en een slag in het gezicht van de morele waarde", beschouwt hij met onderkoelde humor zelfs als een verbetering. ,,Vier jaar geleden toen ik de Knesset toesprak over de rechten van homo's dreigde de Shas nog met een bijbelse dood. Ze zijn van de tijd van de bijbel in één stap naar de 19e eeuw gesprongen. Misschien kan ik ze nog een duwtje in de rug geven naar de 21ste eeuw."

Even is er van overtuigd dat het pragmatisme zal overwinnen. ,,Ook de Shas kan zetels tellen en als ze me nodig hebben zullen ze me wel benaderen." Verder denkt de kandidaat voor de linkse Meretz-partij dat hij ,,de rabbijn nog een lesje in tolerantie kan leren".

Positief

De professor in de chemie benadrukt dat hij met uitzondering van de strikt religieuze kringen alleen maar positieve reacties heeft gekregen nadat bekend werd dat hij zijn partijgenoot Ammon Rubinstein in het parlement zal vervangen.

Hij ziet er een teken in dat in Israël de seksuele geaardheid niet langer een stigma is. Dat is vooral aan hemzelf te danken. Tien jaar geleden trok Even voor het eerst aan de bel te trekken. Zijn strijd leidde uiteindelijk tot een verbod op seksuele discriminatie in het leger. ,,Met uitzondering misschien van Nederland hadden we toen de beste regeling voor homo's in het leger. Ik had er op gegokt dat het leger een goede plaats was om actie te voeren. De invloed van het leger is groot in Israël en religieuze 'haviken' leggen er minder gewicht in de schaal omdat ze niet in het leger dienen."

Even kon zijn baan terugkrijgen maar had inmiddels al een academische carrière opgebouwd. Daar liep hij echter voor een tweede keer tegen discriminatie aan. Zijn partner, met wie hij inmiddels 16 jaar samen is, bleek minder rechten te hebben dan het geval geweest zou zijn als beiden een 'traditioneel stel' waren geweest. Ook die onrechtvaardigheid is inmiddels hersteld.

De derde keer dat de oud-kolonel in het nieuws kwam vanwege zijn seksuele voorkeur was toen hij en zijn partner een kind wilden adopteren. Een homoseksuele minderjarige die niet door zijn ouders geaccepteerd werd zocht zijn toevlucht bij Even. De professor is nu trots op zijn inmiddels 24-jarige zoon die in het leger heeft gediend. ,,Het feit dat ik hem heb mogen opvoeden weegt op tegen alle onplezierigheden die ik vanwege mijn geaardheid over me heen heb gekregen", aldus Even.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.