De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eenvoudig bedrog met
witte kentekenplaten

   
 

door Jelle Heidstra LEEUWARDEN - Het plegen van fraude met nummerborden is nog steeds kinderlijk eenvoudig, ook na de invoering van de nieuwe Kentekenwet, twee jaar geleden. Notoire verkeersovertreders rijden rond met vervalste, witte kentekenplaten en laten anderen zo opdraaien voor hun verkeersboetes. Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) was het lek in de wet al bekend voordat hij in werking trad.

Het gaat om misbruik van witte zogeheten 'aanhangerplaten'. Deze nummerborden, die gebruikt worden voor aanhangers, maar bijvoorbeeld ook voor fietsenrekken achterop de auto blijken ook nadat de nieuwe wet van kracht is geworden nog steeds gemakkelijk te vervalsen.

Wegpiraten met zo'n rek of aanhanger achter hun auto proberen justitie te slim af te zijn door een wit kenteken aan te schaffen dat net iets afwijkt van het originele gele kenteken op hun voertuig.

Een R wordt bijvoorbeeld veranderd in een P, waardoor een overtreding die met snelheids- of roodlicht camera wordt vastgelegd bij een andere kentekenhouder in de schoenen wordt geschoven. Het subtiele verschil tussen de twee nummerborden valt in het gewone verkeer echter nauwelijks op, waardoor de kans om door de politie aangehouden te worden minimaal is.

Garagehouder Dirk Riedstra uit Lekkum in Friesland is een van de slachtoffers van de fraude met witte kentekenplaten. Al twee keer al ontving hij van justitie een boete voor het rijden door rood licht, één keer in Roermond en één keer in Drachten. Beide keren ging het om een auto die al weken onafgebroken in de showroom stond. Op de foto die hij bij justitie opvroeg was duidelijk een witte kentekenplaat van een aanhangwagen te zien, getrokken door een busje van een bedrijf uit Eindhoven.

Rietstra maakte bezwaar tegen de boete, maar kreeg nul op het rekest. Justitie beschouwt de foto voldoende bewijs dat de overtreding met zijn auto gepleegd is. De Friese garagehouder is inmiddels in beroep gegaan. Hij is boos en verbijsterd tegelijk: "Het gaat me niet om die 86 euro, het gaat erom dat het belachelijk os dat ik moet opdraaien voor iets wat ik niet gedaan heb. Daar moet nu meteen iets aan gebeuren."

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het parket-generaal, het overkoepelend orgaan van de negentien rechtbanken in Nederland, laten weten op de hoogte te zijn van de witte-kentekencriminaliteit.

Geen van beide organisaties weet precies wat de omvang van deze fraude is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.