De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Drinkers verdienen
meer, rokers minder

Van onze verslaggevers

   
 

TILBURG - Mannen die regelmatig een biertje drinken blijken ruim 10% meer te verdienen dan niet-drinkers. Deze opmerkelijke conclusie trekt prof.dr. Jan van Ours van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) in zijn wetenschappelijk onderzoek naar de samenhang tussen salaris, roken en drinken.

De hoogleraar bestudeerde het salaris van 650 Nederlanders tussen de 26 en 55 jaar en bekeek welke invloed het gebruik van alcohol en tabak daarop kan hebben.

Volgens Van Ours verdient een gemiddelde mannelijke drinker een stuk meer omdat hij ook een stuk socialer overkomt dan een geheelonthouder. "Over het algemeen wordt een normale drinker ook als gezonder beschouwd met bovendien een kleinere kans op een hartinfarct."

Mannen die roken blijken in de regel echter 10% minder salaris te ontvangen dan hun niet-rokende collega's, zo stelt Van Ours. Enerzijds omdat zij worden 'gediscrimineerd' door de anti-rokers, anderzijds omdat zij minder productief zouden zijn. Rokers zouden zich ook vaker ziekmelden.

Voor vrouwen heeft roken of het gebruik van alcohol nauwelijks invloed op de hoogte van het salaris, zo concludeert de wetenschapper. Bij mannen die zowel drinken als roken zou het salariseffect eveneens miniem zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd door het wetenschappelijke Centre for Economic Policy Research.

Uit een ander onderzoek blijkt dat de kans dat een stel een meisje krijgt, groter is als een van de twee partners in de periode dat het kind verwekt werd veel rookte. Dat blijkt uit een onderzoeksverslag in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Japanse wetenschappers registreerden de sekse van 11815 baby's die tussen december 2000 en juli 2001 werden geboren. Iedere moeder werd ondervraagd over haar rookgedrag en dat van haar partner in de periode rond de conceptie. Over het geheel genomen werden er op elke 100 meisjes 104 jongetjes geboren.

Drastisch

Werden de ouderparen echter ingedeeld op grond van hun rookgedrag dan veranderden de getalsverhoudingen tussen de geslachten echter drastisch. In de groep ouderparen van wie geen van beide partners rookte werden op elke 100 meisjes 121 jongetjes geboren. Rookten beide partners een pakje per dag dan bedroeg de verhouding 82 jongetjes op 100 meisjes. Ook als maar één van de partners rookte werden er meer meisjes geboren. Het was echter onmogelijk vast te stellen of het rookgedrag van de moeder dan wel van de vader de meeste invloed heeft op het geslacht van de baby.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.