De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Meer vrouwen achter
het stuur

   
 

door Dominique Weesie LEIDSCHENDAM - Vrouwen worden steeds mobieler. Met name de auto mag zich op een steeds grotere populariteit verheugen bij de dames. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan de toename van de automobiliteit sinds de jaren tachtig voor een belangrijk deel hieraan worden toegeschreven.

Desondanks leggen mannen nog altijd de meeste kilometers af op het vaderlandse wegennet. Met name in de ochtend- en avondspits hebben mannen het rijk alleen op de weg. Zij zitten dan ook vooral voor hun werk op de weg, terwijl vrouwen juist de auto pakken om te winkelen of op visite te gaan.

De echte kilometervreters zijn mannen van 35 tot 55 jaar.

Per dag leggen zij in de auto, lopend, fietsend, brommend of snorrend gemiddeld bijna 50 kilometer af. Onder de vrouwen zijn het de 18- tot 35-jarigen die zich veel op de weg bevinden; gemiddeld meer dan 35 kilometer per dag.

Traditioneel zijn vrouwen vaker op de passagierstoel van de auto te vinden dan mannen. Vrouwen overbrugden dan ook meer kilometers als passagier dan als bestuurder. Al lijkt daar de laatste drie jaar verandering in te komen. Zo legden mannen vorig jaar slechts een achtste deel van hun totale afstand af op de bijrijderstoel, vrouwen nog 'maar' eenderde.

Files

Zowel mannen als vrouwen worden steeds vaker geconfronteerd met files. In totaal telde het CBS in 2000 ruim 30.000 files met een gezamenlijke lengte van 103.000 kilometer. Een toename met ruim drie procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Gemiddeld kost dit de automobilist twintig minuten vertraging per file.

Het langst zijn de files op maandag en dinsdag. Minder lang maar veel hardnekkiger zijn de files op vrijdag en in het weekend. De ochtend- en de avondspits zijn goed voor zeventig procent van de files. Een op de negen files wordt veroorzaakt door een verkeersongeval, een op de twintig door wegwerkzaamheden. De rijksweg A2 blijft opnieuw de lijst aanvoeren met maar liefst twaalf vermeldingen in de file top-50.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.