De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Familie denkt
aan wanhoopsdaad

   
 

door Joan van den Dungen ROERMOND - De 34-jarige Peter G. uit Roermond, die ervan wordt verdacht met opzet zijn eigen huis in brand te hebben gestoken waardoor zes van zijn kinderen om het leven kwamen, moet volgens familie ofwel overspannen ofwel ladderzat zijn geweest. "Hij was gek op zijn kinderen en zou hun nooit iets aandoen. Hij werkte zich kapot voor zijn gezin."

Het gezinsdrama voltrok zich rond drie uur 's nachts aan de Jupiterstraat in de volkswijk Donderberg. Peter G. mocht van zijn partner Francien niet meer binnenkomen, meldt zijn familie.

Hij vertrok rond 22.00 uur naar Franciens zus Petra, die een straat verderop woont. "Peter had heel veel gedronken", zegt Petra's echtgenoot Freddy Sevenig.

Bezorgd

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De brandweer kon de bewoners noch de woning redden. Zes kinderen onder wie de 11-jarige Pascal kwamen om het leven. (Foto: ANP)
"Peter had al twee keer de politie gebeld of hij thuis een ruit kapot mocht trappen. Francien weigerde hem ook 5 euro te geven voor een pakje zware Van Nelle. Hij wilde weg bij haar, op kamers gaan wonen. Maar hij was zo bezorgd om de kinderen. Peter was ten einde raad. Hij kan goed twintig blikjes bier op hebben gehad."

Sevenig: "Hij bleef tot kwart voor een zitten. Ga eens kijken of je nou wel binnen mag, zeiden we nog. Rond half drie kwam-ie terug. Ik zie bijna niks meer, zei hij, iemand heeft me geslagen. We vonden het maar een raar verhaal. Rond kwart voor drie is hij weer vertrokken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
De 11-jarige Pascal
"Maar een kwartier later stond-ie weer op de stoep. Je moet 1-1-2 bellen, riep hij, mijn huis staat in brand. Eerst geloofden we hem niet. Hij deed wel vaker rare dingen. Maar voor alle zekerheid hebben we toch maar gebeld. Kort daarop kwam een buurman aanrennen. Ongelofelijk. Zoveel kinderen. Dat is toch niet te bevatten?"

Het vuur blijkt in de gang te zijn ontstaan. Het huis stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Voor de brandweer was er geen redden meer aan. "Francien gilde maar naar Rowena dat ze ook moest springen", aldus een ooggetuige. "Maar dat kind zat vast. Verschrikkelijk. Ik heb nog nooit zoiets gezien. De moeder zat buiten in shock in een stoel te beven. Ik geloof dat zij haar benen heeft gebroken."

De familie staat bekend als een probleemgezin, dat begeleiding kreeg van het maatschappelijk werk, de Raad voor de Kinderbescherming en het Riagg. De ouders stonden onder curatele. Onlangs werd bij hen het gas, water en licht een maand lang afgesloten omdat de rekening niet was betaald.

"Peter was stapelgek op zijn kinderen", stelt zijn zwager Freddy Sevenig. "Hij had alles voor hen over." De vader liep volgens de familie zo'n twaalf uur per dag achter de vuilniswagen om zijn schulden te kunnen betalen. "Moeder ging haast elke avond naar een bingo. Dan moest Peter voor de kinderen zorgen, hun eten klaarmaken, noem maar op. Vind je het gek dat hij overspannen is geraakt?"

"Peter zou zijn kinderen nooit iets aandoen", verklaart ook zijn broer Theo. "Hij werkte zich kapot voor zijn gezin. Ze bleven eigenlijk nog bij elkaar voor de kinderen. Als mijn broer het huis heeft aangestoken, moet hij heel erg van de kaart zijn geweest. Of ladderzat."

Verslagen buurtbewoners hebben geen goed woord over voor de hulpinstanties: "Dit had nooit zover mogen komen. Er was een duidelijk signaal dat er iets goed mis was."

Burgemeester Herman Kaiser van Roermond was tot tranen toe geroerd: "Mijn echtgenote kent de familie goed. Zij is vrijwilligster bij het maatschappelijk werk."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.