AMSTERDAM - Het plan van minister Heinsbroek (EconomischeZaken) om crèches in bejaardentehuizen te vestigen wordt door verschillende instellingen voor ouderen en voor de kinderopvang gekraakt. De Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO) stelt dat ouderen die in verzorgingstehuizen zitten zelf zorgbehoevend zijn.
"Het is de vraag of ze dan de zorg nog aankunnen. Bovendien kan ik me voorstellen dat iemand die bijvoorbeeld slecht ter been is er niet aan moet denken om achter een twee- of driejarige aan te hollen", aldus een ANBO-woordvoerster.
De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BoinK) vindt het prima dat minister Heinsbroek de kinderopvang onder de aandacht brengt, maar ziet absoluut niets in zijn plannen voor de sector.
"Uit onderzoek blijkt dat een kinderleidster per dag gemiddeld meer kilo's tilt dan een bouwvakker. Dat lijkt me toch geen taak voor een bejaarde", aldus voorzitter Jellesma. Ook vindt hij het normen- en waardenpatroon van de 80-plus- bevolking niet meer van deze tijd.
Ook directeur Ria Meijvogel van Het Instituut voor Ontwikkeling van Schoolkinderopvang (IOS) is sceptisch over het plan van de bewindsman. Meijvogel vindt dat ouderen in een verzorgingshuis niet als vervangende kinderopvang moeten optreden. Het bijbrengen van normen en waarden is geen taak voor bejaarden, meent zij. "In een land als Denemarken komt het vaker voor dat een kinderopvang in hetzelfde gebouw is gevestigd als een bejaardentehuis, maar er is nooit een verplicht karakter. Ouderen lezen bijvoorbeeld eens een boek voor, of er is een gemengde recreatiezaal." Die situatie ziet het IOS ook wel zitten. "Op die manier kunnen kinderen en ouderen wat aan elkaar hebben," aldus Meijvogel.
Dat is ook de ervaring in twee verzorgingshuizen in Leeuwarden en Oenkerk, waar een crèche in huis is. Directeur F. de Jong van zorgcentrum Heemstra State in Oenkerk is enthousiast over het plan van de economieminister. Ouderen krijgen daardoor een doel in hun leven, stelt hij. Heemstra State begon in 1999 met buitenschoolse opvang en twee jaar later met een kinderdagverblijf. De oudere bewoners worden betrokken bij gezamenlijke activiteiten, maar passen niet echt op.
Peuterleidster F. Buising van de peuterspeelzaal in verzorgingshuis Het Nieuwe Hoek in Leeuwarden vindt het eveneens geen goed plan de bewoners te laten oppassen. Volgens haar is het te druk voor de hoogbejaarde bewoners op de kleintjes te passen. Zij acht hen ook niet gekwalificeerd.
Het Nieuwe Hoek in Leeuwarden heeft al twaalf jaar een peuterspeelzaal in het verzorgingstehuis en Buising is wel enthousiast over het contact tussen de bewoners en de peuters. "Voor ouderen is het belangrijk dat er leven in de brouwerij komt. Bovendien zijn de mensen nu minder afgesloten van de buitenwereld." Vooral demente mensen en heel verlegen kinderen leven er volgens haar van op.