AMSTERDAM - Niet de hardwerkende tweeverdieners gaan zich het meest te buiten aan kant-en-klaarmaaltijden, maar werklozen. Grijpen mensen met een drukke baan ruim één keer per week naar een diepvriesmaaltijd, mensen zonder werk doen dat bijna twee keer per week, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte & Touche, de Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Brabant.
Frank Quix, die het onderzoek uitvoerde, heeft niet meteen een verklaring voor de opmerkelijke constatering. "Je zou zeggen dat mensen zonder baan veel meer tijd hebben om te koken."
Uit het onderzoek, waarbij 710 vrouwen en 698 mannen waren betrokken, blijkt verder dat een op de vijf Nederlanders niet meer ontbijt. Van de mannen die nog wel ontbijten, doet een op de acht dat onderweg naar het werk.
Wachten op ontbijt, lunch of diner doen we steeds minder. Meer en meer bepaalt de lekkere trek het moment van eten in plaats van het tijdstip. Omdat het avondmaal steeds later wordt genuttigd, snoept men steeds vaker.