De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Balkenende roept
Nawijn op matje

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister-president Balkenende roept minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid) op het matje vanwege diens harde uitlatingen over de aanpak van criminele Marokkaanse jongeren. Balkenende benadrukte gisteren dat iedereen met een Nederlands paspoort ongeacht zijn herkomst altijd een gelijke behandeling geniet, en dus niet ons land kan worden uitgezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 28kb)
Nawijn (Foto: HENK BOUWMAN)
Nawijn had voorgesteld allochtone jongeren met een verblijfsvergunning of Nederlands paspoort het land uit te zetten als ze een misdrijf plegen. "En dan denk ik aan geweldsdelicten, zedendelicten en ook aan diefstal. Men moet met zijn poten van andermans spullen afblijven", zo zei Nawijn in een interview met een aantal regionale kranten.

Nawijn maakt zich met name zorgen over ontspoorde Marokkaanse jongeren. De minister heeft al contact gehad met de Marokkaanse ambassadeur over het terugsturen van criminele jongeren. De ambassadeur zou van Nawijn te horen hebben gekregen dat er sancties zullen volgen als Rabat niet beter meewerkt aan de remigratie.

Balkenende wil met de LPF-bewindsman nog een hartig woordje wisselen over het voorstel, dat tegen artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt, ingaat.

Huiver

Ook vanuit de Tweede Kamer werd uiterst negatief op de uitlatingen van Nawijn gereageerd. Het CDA ziet principiële bezwaren. "Mensen met het Nederlands staatsburgerschap moet je gelijk behandelen en niet als tweederangs burgers", aldus CDA-Kamerlid Van Vroonhoven. Ook VVD'er Hofstra huivert bij het idee criminele Marokkanen in bezit van een Nederlands paspoort het land uit te zetten.

PvdA'er Wolfsen vindt dat het plan van Nawijn riekt naar discriminatie. "Dit gaat te ver. Het is een onverstandige, ondoordachte opmerking."

Mocht het juridisch niet mogelijk zijn criminelen het land uit te zetten, dan denkt de LPF-minister aan heropvoedingscentra om criminele jongeren weer in het gareel te krijgen. Heropvoeding ziet Balkenende wel als een goede aanpak van het probleem.

Balkenende vindt dat Nederlanders respectvol met elkaar moeten omgaan. "Zij die het verpesten, moeten worden aangepakt. En als dat gebeurt, dan op basis van gelijke behandeling", aldus de premier. Voor criminele illegalen ligt dat anders volgens Balkenende.

Nawijn wil dat Nederland het strengste vreemdelingenbeleid van de Europese Unie gaat voeren. "Mijn inzet is dat straks 80 tot 90 procent van de asielzoekers meteen wordt afgewezen. Echte vluchtelingen blijven welkom, maar moeten zich aanpassen." De LPF-minister wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers het land verlaten. Een aparte verwijderingsorganisatie moet daarop toezien.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.