De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bonden: Looneis 6% kan

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De vakcentrales CNV en FNV legden gisteren, ondanks de kwakkelende economie, voor het komende cao-jaar een stevige looneis op tafel. Wat de vakcentrale CNV betreft kan die eis zelfs oplopen tot een loonsverhoging van circa 6 procent.

De werkgevers bestempelen de eisen van de bonden als "economisch onverantwoord".

In zijn arbeidsvoorwaardennota's gaat de vakcentrale FNV uit van een looneis van 3,5 procent met daarbij nog eens 0,5 procent voor andere arbeidsvoorwaarden. Het CNV stelt een loonstijging te willen van tussen de 2,25 en 3,5 procent.

Het CNV gaat er bij haar looneis vanuit dat het spaarloon ongewijzigd blijft. Wordt het spaarloon, zoals het kabinet heeft aangekondigd, echt afgeschaft, dan komt er minstens 3 procent bij en komt de looneis dus uit op zo'n 6 procent.

"De spaarloonregeling werd in 1994 ingevoerd om de lonen te matigen. Afschaffing kost de gemiddelde werknemer zo'n 3 procent", legt arbeidsvoorwaardencoördinator Rienk van Splunder van het CNV de eventuele looneis van 6 procent uit. De verlofknip, die het spaarloon moet gaan vervangen, is voor het CNV geen alternatief.

Slecht

Voor de FNV staat de looneis los van het spaarloon: "We zouden onszelf een slechte dienst bewijzen om dat verlies via de lonen recht te breien", gaf Henk van der Kolk, cao-coördinator van de vakcentrale aan.

"Het spaarloon is immers een zaak van de regering."

De vakcentrales geven aan dat ze weten dat het niet goed gaat met de 'BV Nederland'. Er is sprake van een hoge inflatie en een oplopende werkloosheid. Beide vinden echter dat ze bescheiden zijn gebleven.

De werkgevers vinden de vakbondseisen juist "absurd" en "economisch onverantwoord". Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland staat tegemoetkomen aan de looneisen van de bonden gelijk aan nog verder stijgende werkloosheid. VNO-NCW spreekt zelfs van een toename in 2003 van 150.000 werklozen.

Gezien de economische malaise waarin ons land zich bevindt, kunnen de werkgevers de eisen eenvoudigweg niet betalen, zo luidt de redenatie van zowel VNO-NCW als MKB-Nederland.

"Met de stijging van de ziekenfonds- en pensioenpremie en het feit dat werkgevers ook het tweede ziektejaar van hun werknemers moeten gaan betalen, stijgen de loonkosten sowieso", legt coördinator sociaal beleid voor MKB-Nederland, Alfred van Delft, uit. "Daarom moet de looneis wat ons betreft op de nullijn zitten, anders verslechtert onze concurrentiepositie nog verder."

Toch is Van Delft niet echt verrast over het standpunt van de bonden. "Eigenlijk kunnen ze niet anders, ze moeten toch naar hun leden toe wat doen. Maar als ze vast blijven houden aan deze loonstijging, voorspel ik een groot conflict tijdens de cao-onderhandelingen. Want dit kan gewoon niet."

Eind november komen de sociale partners en het kabinet weer bij elkaar voor het zogeheten najaarsoverleg. Als dan blijkt dat de nieuwe regeringsploeg de poot stijf houdt, wachten de cao-onderhandelaars zeer zware tijden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.