De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gezin Herben duikt onder
   
 

AMSTERDAM - LPF-leider Mat Herben is gisteravond halsoverkop ondergedoken nadat hij op zijn privé-adres werd bedreigd met een aanslag op zijn leven en op zijn gezin.

De politicus wordt door onbekenden onder zware druk gezet vanwege de kandidatuur van PvdA-leider Ad Melkert voor een baan bij de Wereldbank in Washington.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Herben ...zware tegenslag... (Foto: ANP)
Herben, die nadrukkelijk stelt dat hij niet akkoord is gegaan met de benoeming van Melkert, was gisteravond ten einde raad over de levensbedreiging, waardoor het op last van de politie niet meer verantwoord was om thuis te overnachten.

Herben zocht gisteravond vanuit een politiebureau in het midden des lands contact met De Telegraaf. "Het is toch te bizar om mij als vriend van Melkert te beschouwen. Of mij van vriendjespolitiek te beschuldigen! Ik heb juist zeer kritische vragen gesteld, ik heb niet mijn jawoord gegeven."

De LPF'er heeft, toen de nieuwe baan van Melkert ter sprake kwam, in de gesprekken met CDA'er Balkenende en VVD'er Zalm aan de onderhandelingstafel "harde voorwaarden" gesteld. "Ik wilde weten of er geen betere kandidaten zijn dan Melkert en of hij voldoende ervaring heeft", aldus Herben.

De voordracht zou volgens Herben worden overgelaten aan het nieuwe kabinet. Daarbij is het gebruikelijk geheimhouding te betrachten. Dat is ook de reden waarom hij zijn Tweede-Kamerfractie niet inlichtte over Melkerts kandidatuur.

"In mijn fractie werd verrast gereageerd. Dat is logisch, want in september zou het kabinet erover praten. Ik heb Zalm gevraagd: Wat doe je normaal gesproken? Maar je moet ook redelijk zijn als blijkt dat Melkert de juiste man op de juiste plaats is."

"Nooit eerder leverde Nederland een oud-minister voor die post. Na de zomer praten we erover in de fractie."

Voor Herben lijkt er geen einde te komen aan een loodzware periode. De oud-Defensievoorlichter, die Pim Fortuyn na zijn vertrek bij Leefbaar Nederland steeds terzijde stond, staat al maandenlang onder grote druk. Na de moord op Fortuyn en de verkiezingen werd Herben naar voren geschoven als fractievoorzitter en onderhandelaar in de formatie.

Herben kwam van de ene in de andere partijcrisis terecht. Ook in die tijd werd hij thuis en overdag voortdurend bewaakt door soms vier beveiligingsmensen. De laatste twee weken werd hij niet meer zichtbaar beveiligd.

De nieuwe bedreigingen zijn voor Herben een zware tegenslag: "Het is echt slopend. Ik zit hier met mijn vrouw op het politiebureau. Ik zou willen dat het een keer is afgelopen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.