De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 1 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Per maand 20.000
gsm's ontvreemd

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Een landelijke databank met gestolen mobiele telefoons moet vanaf vandaag een einde maken aan de vele gsm-diefstallen in Nederland.

Maandelijks worden er volgens politiegegevens in ons land door middel van straatroof, inbraak en andere vormen van diefstal ongeveer 20.000 mobiele telefoontjes gestolen. Een onwaarschijnlijk aantal, waar de politiekorpsen nu gezamenlijk iets aan gaan doen.

In de databank komen alle gestolen mobiele telefoons te staan. Iedereen kan vanaf vanmorgen via www.politie.nl bekijken of de telefoon die men heeft gekocht of wil gaan kopen als gestolen staat geregistreerd. Voor justitie is dit bestand een middel om kopers van gestolen gsm's aan te pakken.

"De smoes 'ik wist het niet' gaat nu dus niet meer op", zegt Geert Draaisma, die namens de Amsterdamse politie het project coördineert. De politiekorpsen Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam starten met de actie, waarna de rest van Nederland moet volgen.

Om het voor het roversgilde oninteressant te maken mobieltjes te stelen, zetten de korpsen uit de vier grote steden twee wapens in waardoor de gsm onklaar kan worden gemaakt: Yunu en Imei.

Deze twee vrouwelijke stripfiguren zijn de personificatie van codes die iedere gebruiker van een gsm moet kennen.

Yunu staat voor Your Unique Number. Door deze beveiligingscode, die ieder mobieltje heeft, te activeren werkt het toestel enkel en alleen met deze code. Als een heler of dief er een andere sim-kaart inzet, doet de gsm niets. "Het zit op ieder toestel, maar vrijwel niemand gebruikt die functie", zegt Draaisma.

Bombardement

Ook Imei, het serienummer van de gsm, is belangrijk bij de opsporing van een gestolen toestel. Als de politie de beschikking krijgt over dit nummer kunnen de zogenoemde sms-bombardementen worden afgevuurd naar de onrechtmatige gebruiker.

Gelijktijdig met de databank start vanaf vandaag ook een nieuw lesprogramma Straatroof op middelbare scholen in de genoemde steden. "Omdat veel mobiele telefoons worden buitgemaakt bij straatroof, gaan we met de politie de klas in om scholieren te wijzen op het gevaar van straatroof en de gevolgen die het heeft voor iemand die zelf straatrover wordt. We tonen een videoband van een 14-jarig meisje die zelf straatroofster is geweest. Zij heeft 11 maanden in jeugddetentie gezeten. Dat is ook de boodschap aan de leerlingen.

'De prijs van deze gestolen mobiele telefoon is elf maanden detentie' is een zeer confronterende les. Scholen wordt gevraagd ons een goede preventietip te leveren voor straatroof. Dat kan een school 10.000 euro opleveren", aldus Draaisma.

Het belangrijkste doel van de grootscheepse actie is het terugdringen en voorkomen van straatroof en diefstal van gsm's, waarbij regelmatig ook lichamelijk geweld wordt gebruikt. "Voor de slachtoffers levert dit vaak een traumatische ervaring op, een reden te meer om hier keihard actie tegen te ondernemen", aldus Draaisma.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.