De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vips onder de indruk
   
 

AMSTERDAM - De uitvaartdienst voor Pim Fortuyn in de Laurentius-kathedraal werd bijgewoond door tientallen bekende Nederlanders, die na afloop ernstig en zwijgend de kerk verlieten. "Heel indrukwekkend", vonden de advocaten G. Spong en O. Hammerstein. Het applaus en de spreekkoren van de aanhangers buiten op straat waren in de kerk hoorbaar geweest, maar ze vonden dat niet hinderlijk. "Eigenlijk vond ik het wel passend. Het gaf kracht en sereniteit", aldus Spong. "Het hoorde bij de dienst, het hoorde ook bij Pim", zei Hammerstein.

Boerenleider Wien van den Brink was vooral onder de indruk van de afsluitende toespraak van Fortuyns jongere broer Simon. "Als mevrouw Borst deze toespraak hoort, houdt ze voor eeuwig d'r mond dicht over voortzetting van de verkiezingscampagne."

Oprecht

Imam A. Haselhoeff had vooral oog en oor gehad voor de religieuze inhoud van de mis. "Vooral de gedachte van bisschop Van Luyn, dat het geven aan armen en zieken gelijkstaat aan het geven aan God." Verder sprak hij van een 'dienst van oprechtheid'. Hij beschouwt Fortuyn ook als een oprecht mens. "Daarom gingen waarschijnlijk zoveel mensen die hem niet kenden, toch met hem in zee."

Beroeps-oppepper Emile Ratelband had zich gestoord aan sommige beledigende spreekkoren, die hij van buitenaf hoorde binnendringen. "Ik hoop dat heel Nederland het signaal oppakt dat door de komst en het verdwijnen van Pim Fortuyn is afgegeven, namelijk het signaal dat er wat moet gebeuren, en gauw ook. Dat signaal zál worden opgepakt. Er zál worden geluisterd. Daar ben ik heilig van overtuigd. We kunnen heel wat leren van de doortastendheid en de eigenwijsheid van Fortuyn."

Filmregisseur en tv-maker Theo van Gogh had vooral het eindapplaus imposant gevonden. Over het verscheiden van zijn goede vriend Fortuyn zei hij: "Volgens mij is hij het slachtoffer geworden van een politieke moord, ingegeven door de hetze van de paarse partijen."

Bokser Regilio Tuur was pas enkele maanden een goede bekende van Fortuyn. De uitvaartmis paste volgens hem qua karakter goed bij de overledene. "Pim was een man van bravoure. Hij zou deze mis zelf erg mooi hebben gevonden. Veel belangrijker zou hij echter vinden dat zijn ideeën intact blijven."

Een andere intimus van Fortuyn, makelaar Harry Mens, vond dat de mis een verbroederend effect had gehad. Hij vond de joelende menigte buiten erg storend. "Bij het ter communie gaan keek een honderdtal 'gewone burgers' veelzeggend naar Kok en Melkert. Dat vond ik een pijnlijk moment."

"De mis zelf deed volledig recht aan de persoon Fortuyn. Het allermooiste vond ik dat de hondjes van Pim ineens begonnen te blaffen toen de voorganger aan het eind van de dienst zei: We gaan nu afscheid nemen van Pim. Daarvóór gaven ze geen kik."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.