DEN HAAG - De lijsttrekkers van de grote partijen in de Tweede Kamer hebben het boek van Pim Fortuyn gisteren eendrachtig met de grond gelijk gemaakt. Vooral het feit dat Fortuyn geen cent extra uittrekt voor gezondheidszorg en onderwijs en de keiharde aanpak van de wao is de politiek in het verkeerde keelgat geschoten.
Volgens PvdA-leider Melkert en diens coalitiegenoten Dijkstal (VVD) en De Graaf (D66) slaat de meedogenloze kritiek van Fortuyn op acht jaar Paars nergens op en gaat Nederland er fors op achteruit wanneer diens rigoureuze oplossingen worden doorgevoerd.
Hoewel oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP veel van de kritiek van Fortuyn op Paars delen zien ook zij niets in de voorstellen in De puinhopen van acht jaar Paars, dat gisteren overal de boekhandels uitvloog.
Minder sociaal
|
(Foto: ANP)
|
"Dit maakt Nederland minder sterk en minder sociaal", aldus Melkert."Geen geld voor zorg en onderwijs en het afschaffen van de huursubsidie. Het zijn allemaal stappen achteruit die Nederland op afstand zetten."
VVD'er Dijkstal oordeelt hard over het totaal ontbreken van een financiële onderbouwing. "Ik houd mijn hart vast. Het is een goede gewoonte dat je kunt zeggen wat er mis is, maar dan moet je wel aangeven hoe je dat financieel dekt", zo stelde de liberaal die Fortuyns opmars vergeleek met 'Italiaanse toestanden'.
Volgens D66-leider De Graaf, die met PvdA en GroenLinks een coalitie met Fortuyn uitsluit, zijn de ideeen 'erg ondoordacht'. "Alles moet anders maar er mag geen cent bij. Dit bevestigt dat D66 heel ver van hem afstaat."
CDA-leider Balkenende, die evenals Dijkstal Fortuyn niet uitsluit als coalitiepartner, is het grotendeels eens met de kritiek op het kabinet. "Maar helaas zijn de oplossingen erg Paars. Weer terug naar de overheid en veel te veel de botte bijl. En geen cent voor onderwijs en zorg is echt te kort door de bocht."
Fouten
Uit lezing van het boek van Fortuyn blijkt overigens dat de tekst bol staat van inhoudelijke fouten. Zo wil hij Nederlandse troepen terugtrekken uit Kosovo die daar niet gelegerd zijn en verwijt hij de VS Al-Quada en de Taliban te hebben gesteund in de strijd tegen de Sovjetunie tot 1989, toen die organisaties nog helemaal niet bestonden.
De Bundeswehr is "een uitstekende krijgsmacht" terwijl de Duitsers zelf erkennen dat hun leger aan alle kanten kreunt en steunt. Verder heeft Fortuyn het over het in Den Haag te vestigen Internationaal Gerechtshof voor de Rechten van de Mens terwijl hij het Internationale Strafhof bedoelt.
Ook noemt hij de Enzon-affaire in de VS terwijl hij doelt op de geruchtmakende Enron-zaak en als hij spreekt over de afgetreden D66-minister Kruidenier, bedoelt hij Hayo Apotheker. Minister Korthals (Justitie) die onder vuur lag over de drugskoeriers, wordt aangesproken als Korthals Altes, de ex-voorzitter van de Eerste Kamer.
Vanuit de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd gisteren kritiek geuit op het feit dat Fortuyn zich ten onrechte professor noemt. "Het is een beetje ijdel van meneer Fortuyn dat hij zich nog steeds professor noemt. Hij is immers niet meer als (bijzonder) hoogleraar aan onze of een andere universiteit verbonden", aldus voorlichter Boele. |