De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Europese toestellen vatten te snel vlam
Tv vaak niet brandveilig
   
 

door Annemiek Paping ARNHEM - Televisietoestellen van Europese makelij zijn een potentiële brandbom in huis. De tv's vatten bij een brand in huis veel sneller vlam dan tv's van Aziatische producenten. Een tv brandt net zo hard als vier liter benzine.

Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) na een praktijktest.

Het Nibra probeert nu de Europese producenten te bewegen tot de verwerking in tv's van kunststof die minder snel in de brand vliegt. De Aziatische producenten hebben dit al gedaan, maar de Europese hikken tegen de kosten aan, terwijl het volgens plaatsvervangend Nibra-directeur Hagen maar om een bedrag van tien à vijftien euro gaat.

Vijftig doden

"Het bizarre is dat Europese fabrikanten wél het veiligere plastic gebruiken voor toestellen die bestemd zijn voor de Aziatische en Amerikaanse markt, waar de veiligheidsnorm hoger ligt", constateert Hagen. Opmerkelijk is tevens dat Europese tv's over het algemeen wel veilig zijn tegen brand die van binnenuit ontstaat.

Uit eerder onderzoek bleek al dat ook veel Nederlandse meubelstoffen brandgevaarlijker zijn dan bijvoorbeeld de Engelse. Ook daarop werd actie ondernomen. Jaarlijks hebben in ons land zo'n 6000 branden in woningen plaats. Daarbij vallen ongeveer vijftig doden en 500 gewonden. Een belangrijk deel daarvan wordt veroorzaakt door tv- en meubelbranden.

"De Nederlandse overheid heeft zichzelf een aantal jaren geleden ten doel gesteld het aantal doden als gevolg van woningbranden terug te dringen. Op dat gebied is echter nog weinig gerealiseerd.

Door het gebruik van materialen die minder brandbaar zijn, kan het aantal slachtoffers wellicht worden teruggedrongen", aldus L. Schruijer, woordvoerder van het Nibra.

Tijdens een demonstratie, zaterdag, als onderdeel van een discussiebijeenkomst van D66 Gelderland over rampenbestrijding, werden drie televisietoestellen op een rijtje gezet: een Philips, een Sony en een Panasonic. Vervolgens werd een brandende kaars tegen de drie apparaten gehouden. Na enkele minuten stond het toestel van Nederlands fabrikaat in lichterlaaie, terwijl de Aziatische toestellen slechts schroeiplekken vertoonden.

Alle televisies die in Nederland en in geheel Europa worden verkocht, voldoen aan de Europese brandveiligheidseisen. De brandweer onderkent dat deze standaard de consument voldoende beschermt voor het ontstaan van vuur binnen in het toestel; de bescherming tegen vuur aan de buitenzijde is echter onvoldoende.

Een woordvoerder van Philips, de grootste tv-producent in Europa, zegt dat indringend wordt gekeken naar de brandveiligheid van tv's. "Wij doen daar continu onderzoek naar en komen tot de conclusie dat onze toestellen niet vaker bij brand betrokken zijn dan andere televisies. Het gaat dan om branden die buiten de televisie ontstaan." De praktijk wees zaterdag echter anders uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.