De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Pas op voor een
seksuele burnout

   
 

AMSTERDAM - "Een mens moet iedere dag eten, maar dat wil niet zeggen dat hij het kan waarderen als er telkens weer boerenkool op tafel komt", zegt seksuoloog Harry van der Wiel. "Hoe lekker die boerenkool ook is, op den duur gaat het vervelen. En datzelfde geldt voor je seksleven. Variatie is noodzakelijk om het boeiend te houden. Als het saai wordt in bed, gaan mensen steeds minder vrijen tot ze er op den duur helemaal mee ophouden."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 12kb)
(Foto: Boom Uitgevers)
Een seksuele burn-out, noemt hij dat. Deze week komt bij uitgeverij Strengholt het boek uit dat Harry van der Wiel over zijn onderzoek naar metaalmoeheid tussen de lakens heeft geschreven. Het grote genieten bevat natuurlijk ook de nodige handreikingen om uw eigen liefdesleven een oppepper te geven.

"Als twee mensen elkaar net kennen, vinden ze vrijen enorm leuk en boeiend", legt Van der Wiel uit. "Ze kunnen niet van elkaar afblijven en vreten elkaar zowat op. Het is net als in een nieuwe baan. De eerste jaren vind je iedere klus een uitdaging. Na verloop van tijd is alles een automatisme geworden en nog later komt je werk je de strot uit. Dan meld je je dus ziek. En dat kun je ook in je seksleven doen. Sterker nog: heel veel mensen doen dat laatste ook. Eerst wordt vrijen een plicht en vervolgens houden ze ermee op. En dat komt de relatie niet ten goede."

Spirit

"Natuurlijk kun je dan uit elkaar gaan en ieder een nieuwe partner zoeken om opnieuw die spannende beginfase mee te beleven", geeft hij toe. "Wie daarvoor kiest, moet dat ook zeker doen; mijn zegen heeft hij. Maar er zijn ook een heleboel mensen die liever bij elkaar blijven. Omdat ze kinderen hebben bijvoorbeeld. Of simpelweg omdat ze van elkaar houden. Die mensen wil ik graag helpen de spirit terug te krijgen, weer van elkaar te genieten en de sterren van de hemel te vrijen."

De remedie tegen een seksuele burn-out blijkt volgens Harry van der Wiel bijzonder simpel: "Houd het leuk met elkaar! Als je genoeg hebt van de patat uit de beginfase, probeer dan eens een wat gastronomischer maaltijd", suggereert de seksuoloog. Hij houdt zelf zo van lekker eten dat hij in zijn boek de culinaire geneugten van het leven als metafoor gebruikt voor de seksuele ontwikkeling tussen twee mensen.

Blijf verrassend

"We hoeven dus niet allemaal aan de sm om de spanning erin te houden", vervolgt hij. "Het zit hem niet in de techniek, de standjes of in de aankleding van de slaapkamer. Je moet ervoor zorgen dat je als persoon boeiend blijft voor de ander. Ontwikkel jezelf, praat met elkaar, blijf verrassend en toon de ander je waardering. Denk terug aan de periode voor je een vaste relatie had. Toen wist je ook hoe je ervoor moest zorgen dat de ander in je was geïnteresseerd. Pas die methode opnieuw toe. En accepteer dat vrijen op je 18de anders is dan op je 25ste of 35ste, maar dat het niet per se slechter hoeft te zijn. De spanning van de allereerste keren is er misschien af, maar daar is wel wat voor in de plaats gekomen. Elkaar bevestigen dat je er mag zijn bijvoorbeeld en het samen geschiedenis schrijven."

De ultieme tip om leven te blazen in een uitgebluste relatie ligt voor de hand: "Doe weer eens leuke dingen met je partner. Ga een avondje uit of een weekendje weg zonder de kinderen."

Zelf heeft de schrijver/onderzoeker een boerderij vol dieren en maar liefst vier kinderen. Een seksuele burn-out heeft hij naar eigen zeggen echter nooit gehad. "Mijn onderzoek is niet ingegeven door een persoonlijke ervaring", zegt hij grijnzend. "Dat hoeft ook niet namelijk. Ik ben ooit gepromoveerd op een onderzoek naar de seksbeleving van vrouwen met gynaecologische kanker. Daarvan heb ik zelf ook nooit last gehad."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.