De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 21 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gert-Jan Dröge: Ik heb
mijn kindje terug

   
 

AMSTERDAM - Gert-Jan Dröge heeft donderdag de grootste slagroomtaart met aardbeitjes door de banketbakker bij hem thuis laten bezorgen. En die heeft hij helemaal in zijn uppie op de bank zitten opsmikkelen. Weggespoeld met een gigafles bubbeltjeschamp. Want meneer Dröge heeft reden tot snoepen en zondigen: "Reken maar, met meneer Dröge gaat het weer fantastisch. Meneer Dröge heeft namelijk zijn naam weer terug: 'Glamourland'.

"Mijn kindje is weer compleet! Eindelijk gerechtigheid!", glundert televisiemaker Gert-Jan Dröge daags erna vanachter een grote tafel met stapels videobanden, in de verder lege enorme werkruimte aan de Amsterdamse Herengracht, waar een verhuiswagen met gemak een pirouette kan draaien. "Twee jaar lang heb ik met lede ogen moeten aanzien hoe de AVRO de naam 'Glamourland' claimde. Míjn naam! Die ík heb bedacht, net als het hele programma, tot de muziek aan toe! Toen ik indertijd bij de AVRO begon, heb ik in mijn goedheid de naam 'Glamourland' als merk ook aan de AVRO overgedragen. Je denkt toch dat je prettig met mensen blijft samenwerken."

Wegens een financieel geschil van krap een halve ton verliet Dröge tot verbazing van velen 'zijn' AVRO. "Ik zag dat als gebrek aan waardering en respect", zegt Gert-Jan. "Ik heb ook mijn trots! Wat moeten ze dan nog met die naam. 'Glamourland' is toch heus voor de volle honderd procent aan mijn persoontje verbonden. Dat heeft de AVRO inmiddels wel ingezien en - met de hand over het hart wrijvend - de naam weer vrijgegeven. Ik heb het ervaren als een soort van pesterige amputatie van mijn programma door een paar zure grachtengordeltutten die nu door de echte AVRO-leiding zijn overruled."

"En, ik sta werkelijk te popelen om weer een smakelijk, spraakmakend seizoen 'Glamourlands' te maken", zegt hij vrolijk met glimmertjes in de ogen. Dezelfde ogen waarmee hij net zo vriendelijk, vaderlijk, venijnig en vals al seizoenenlang de camera inkijkt tijdens zijn bezoekjes aan de jetsetparty's in binnen- en buitenland. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen, gezien de hoge kijkcijfers die Dröge met zijn societyprogramma van meet af aan haalde.

"Het wordt dit keer iets anders. Er komen meer items in iedere aflevering. Het wordt korter, maar krachtiger. En elke keer sturen we een soapster op pad. Je hoort die piepers toch altijd roepen dat ze een eigen programma willen en graag willen presenteren? Nou, van mij mogen ze. Ik moet zeggen dat ik die soapies nauwelijks ken. Ik kijk er nooit naar. Ik heb ooit een enkele aflevering van 'Peyton Place' gezien, ergens ver weg in de zwart-witte oudheid van de televisie, maar sindsdien nooit meer. Goed , ik zap er weleens langs, maar het kan mij niet bekoren. Ik gun me er de tijd ook niet voor. Ja, Katja Schuurman, die ken ik, maar niet vanwege een soap. Nu hebben we Tanja Jess en Winston Post met een camera- en een geluidsman naar een feestje gestuurd. Binnenkort gaat ook Georgina Verbaan op pad. Dat doe ik niet uit luiheid hoor, hahaha. Daar maken wij een item van zo'n vijf minuten van. Is erg leuk om te zien. Winston Post doet het lekker naturel, Tanja Jess ook hoor, maar die acteert nog wat te veel."

"Overigens", zegt hij, "staat de eerste aflevering vanavond helemaal in het teken van het enorme feest dat Aad Ouborg, die koning van de Princess-krultangen en keukenmixers, in juli op Curaçao gaf. Daar was tout bekend Nederland. Irene van der Laar, Cas Spijkers, Sylvia Kristel, de hele rits. En een dozijn prachtige meisjes die meedingen naar de titel 'Miss Princess of the World'. Beeldschone meisjes uit China, Venezuela, Noorwegen, van over de hele wereld. Die moeten leren golfen, omdat de winnares op de zakenreizen van Aad Ouborg meegaat. Die meiskes kunnen er geen ruk van en staan constant in die korte rokjes hun balletje op te rapen. Aads zakenrelaties krijgen een mooi uitzicht op de billetjes van 'Miss Princess'. Het meisje van Curaçao heeft trouwens gewonnen."

Roomblank

Zal het wel doorgestoken kaart zijn geweest, met zijn feestje op Curaçao?

"Nee, want ik weet dat Ouborg zelf op blondjes valt met een roomblanke huid", grijnst Dröge. "Bovendien hij zat niet in de jury, haha. Die eerste aflevering heet nog wel 'Gaat het weer een beetje, meneer Dröge', omdat het al helemaal is gemonteerd. De volgende gaat dus terecht weer 'Glamourland' heten. Voor die aflevering zijn we nu het feestje rond de 75e verjaardag van Harry Mulisch, onze nationale schrijverstrots, in elkaar aan het plakken. Een leuk item, met heel veel jeugdige mannen."

Krijg je er nooit genoeg van, al die feesten, high tea's en vernissages?

"Nee, ik vind het fascinerend. Ik ben op dat moment altijd reuze geïnteresseerd in die meneren en mevrouwen. Als ik later de beelden terugzie, denk ik wel eens: 'Mens, mens, waar heb je het over? Wat een aanstellerig gebabbel allemaal'. Maar wel erg leuk om te zien. Voor even, haha. Soms is het wat lastig. Springen inderdaad de mensen die je eigenlijk niet voor je lens wilt voor je toeter, terwijl anderen weer juist hard to get spelen. Er zijn ook organisatoren die denken dat ze hun gasten tegen mij moeten beschermen, maar het zijn vaak juist die mensen die hun uiterste best doen om in het programma te komen. Ach, al dat gedoe maakt het ook weer extra spannend."

Het is toch altijd weer dezelfde kliek. Veel ouderen, met weggeschminkte ouderdomsvlekken en met door haute couture bij elkaar gehouden lijven, die nog een radslag maken om een paar seconden op de buis te kunnen zijn?

"Ja, ja, ja. Het is vaak een heel geknip en geplak achteraf. We komen thuis met 600 meter film en daar maken we stukje bij beetje één aflevering van. Dat is een enorme klus. We zijn met het redactieteam zo'n veertien dagen zoet om één aflevering in elkaar te passen en te meten. En inderdaad, het is over het algemeen dezelfde kliek. De jongeren komen kennelijk niet zo graag op feesten tegenwoordig. Zitten thuis op de bank of zo. Je ziet ze weleens bij zo'n Veronica-filmpremière. Het zou prettig zijn als er wat meer jonge mensen acte de présence zouden geven."

"En, ik ben na drie jaar ook voor één seizoen gestopt. Toen kon ik geen feestje meer zien, ik was al die zelfingenomen opgetrokken gezichten en glimmende voorhoofden meer dan zat en had even de buik vol van die zogenaamde Hollandse glamour. Ik ging van feestje naar feestje en ik leefde in het café. En zelfs in mijn stamkroeg, café De Pool, werd ik niet met rust gelaten. Kreeg ik nog een standje van een mevrouw omdat ik er zonder stropdas zat: 'Zo wil ik u niet zien hoor, meneer Dröge', kefte ze. Kreeg ik even moordneigingen."

Uitbater

"Maar ik ben gek op uitgaan", zegt hij, zuigend aan een filtertje. "En het gaat nu weer een beetje met me. Ik ben zelf uitbater geweest. Jaren geleden had ik samen met Nelly Frijda 'Chez Nelly' geopend. Maar met Nelly kreeg ik al binnen een maand knallende ruzie. Heb ik vier jaar gedaan. Dat waren tropenjaren. 'Chez Nelly' zat midden in de Amsterdamse hoerenbuurt. Was een hela-hola-café. Maar je moest er wel absoluut lid van zijn om binnen te mogen komen. Dat was wel prettig, want ik stond zelf vaak aan de deur en kon zo bepalen wie er wel en wie niet binnenkwam. Jan Lenferink stond toen achter de bar. Die wilde op een gegeven moment een talkshow beginnen. Dat regel ik wel, zei ik. Dat werd RUR in de Amsterdamse discotheek '36 op de Schaal van Richter'. Ik produceerde het, zocht de gasten uit en Jan presenteerde het. RUR was een absolute rage. RUR haalde indertijd kijkcijfer 35, dat wil zeggen zo'n vijf, zes miljoen kijkers. Ik heb wat met kijkcijfers. Vandaar dat ik van Net5 ben overgestapt naar SBS6. Dat kon al eerder, maar ik vond SBS6 een enorm ordinaire club. Het is nu beetje bij beetje een familiezender aan het worden. Een stuk fatsoenlijker in elk geval en daar wil ik nu wel bijhoren. Vorig jaar trok ik bij het toch matig bekeken NET5 al bijna kijkcijfer 8, dat is achtmaal 145.000 kijkers, dus reken maar uit: dik een miljoen! Dat is heel wat vandaag de dag, met al die zenders die op Nederland staan gericht.

Naast 'Gaat het weer een beetje, meneer Dröge' is Gert-Jan Dröge momenteel bezig met het voorbereiden van een komedieserie. "Klopt, maar het is allemaal nog erg vaag. Ik wil graag met Joop Braakhekke een comedy maken. Het thema is een baas en een knecht, dat staat in ieder geval al vast. En, Joop mag in elk geval niet koken. Er komt geen pollepel in beeld. En over wie de baas wordt en wie de knecht zal zijn, daar zijn we het ook nog niet over eens. Het zit in de pen, maar het lijkt me erg leuk om te doen. We zijn momenteel aan het praten met een aantal schrijvers."

Roddelcircuit

Met je programma 'Gert-Jan Dröge zoekt een vrouw' is je wens, ondanks het kijkcijfersucces, voor jou geen succes geworden. Terwijl je toch met talloze dames van diverse pluimage aan de rol bent geweest? Van onze Nederlandse rockster Frédérique Spigt tot de aan lingerie verslingerde Adèle Bloemendaal.

"Fantastische vrouwen allemaal. Stuk voor stuk. Helaas, het zit er niet voor me in", grinnikt hij. "Eerlijk gezegd bevalt het me prima zo. Lekker alleen zijn als ik alleen wil zijn, doen wat ik doen wil en laten wat ik laten wil. Voor het roddelcircuit ben ik ook verre van interessant, sta ik ergens helemaal onder aan de lijst. Geen liefdesbaby, geen echtscheiding, geen bizarre verhoudingen, helemaal niks. Ik ben tamelijk bloedeloos en dat wil je toch geen weldenkend mens aandoen? Maar verder gaat het uitstekend met meneer Dröge. Of is het misschien interessant dat onlangs één van mijn poezen in mijn schoenen heeft gebraakt? Nee toch? Saai hè? Sorry hoor."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 21 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.