De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Pims erfenis
niet verkwanselen'

   
 

ROTTERDAM - "Vice-fractievoorzitter Hoogendijk is een levensgevaarlijke man, die gewoon zijn eigen gang gaat en niet te volgen is. Janssen van Raay is een Kamerlid dat tegen iedereen schopt. Er komt geen zinnig woord uit zijn mond."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
(Foto: Roel Dijkstra)
Krasse taal van John Dost, de medeoprichter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en op dit moment door een groot deel van de Kamerfractie tot ongewenst persoon verklaard. Omdat hij er een financiële en organisatorische puinhoop van zou hebben gemaakt.

Contributies van leden zouden zijn verdwenen, rekeningen zouden niet zijn betaald. Dost en Langendam zouden ieder €6000 per maand aan onkosten bij de LPF hebben gedeclareerd, bovendien zou Dost jacht hebben gemaakt op de €900.000 die de LPF jaarlijks uit de overheidskas krijgt voor onder meer een wetenschappelijk bureau. Dost zou dat geld hebben willen gebruiken voor het vullen van gaten in de partijkas. De BV van Dost zou het water aan de lippen staan. Volgens een grote financiële instelling is het risico dat Dosts bedrijf de rekeningen niet betaalt groot.

Huurpenningen

Dost zou de fractie hebben toegezegd dat de LPF vanaf half februari geen kantoorhuur meer hoefde te betalen, pas vanaf half mei hoefde dat. Maar Dost wil nu volgens de fractie wél vanaf februari huurpenningen innen.

Ook zou Dost in april hebben geprobeerd zijn zoon Jordy op de kandidatenlijst van de LPF te krijgen, zeer tegen de zin van Pim Fortuyn in. Kortom, op 5 mei zou Pim tegen een aantal getrouwen hebben geroepen "Geef die man (Dost, red.) een erebaan of mooie functie, maar zet hem uit het bestuur".

Dost reageert: "Ik stap liever vandaag op dan morgen, want ik ben de bestuurschaos spuugzat. Maar als ik dat doe, verkwansel ik het gedachtegoed van Pim. Langendam mag dan zijn opgestapt, maar als ik ook wegga of een positie zonder betekenis heb, is de erfenis van Fortuyn verdwenen. Dat mag niet gebeuren. Ik heb alles aan Pim gegeven."

We spreken Dost in zijn kantoor in De Kubus, het bedrijventerrein in Rotterdam dat zijn eigendom is. Het is nog middag, dus nog voordat de LPF-fractie een oordeel velt over het maandagnacht gesloten akkoord, dat inhoudt dat Dost zonder echte functie aanblijft tot uiterlijk eind november en wordt bijgestaan door een management team.

Even later maakt Langendam bekend de luit aan de wilgen te hangen, maar dat was voor Dost op dat moment nog geen aanleiding ook op te stappen.

Achter hem staat een portret van Pim Fortuyn. Op de tafel diens borstbeeld. Op één stoel mogen we niet zitten, want daar zat Pim altijd.

Zakenman John Dost is de gebeten hond. De fractie wil hem zo snel mogelijk kwijt als bestuurslid. "Stank voor dank voor wat ik allemaal gedaan heb. In de politiek heb je klaarblijkelijk weinig vrienden. Ik laat me echter niet zo makkelijk wegzetten en ik denk dat ik namens een groot deel van de achterban spreek."

De kritiek op zijn functioneren als bestuurslid probeert hij met stapels documenten te pareren. "Hier is de oprichtingsakte van de partij. Albert de Booij, Peter Langendam, Fortuyn en ik zijn de oprichters. De Booij is reeds op 1 maart vertrokken, hij had geen tijd meer. Fortuyn werd daarna vermoord dus alleen Langendam en ik bleven over."

Het verwijt dat Dost een puinhoop van de administratie zou hebben gemaakt, probeert hij met een nieuwe stapel documenten te ontzenuwen. "Toen wij de partij oprichtten, was er niets. Ik heb voor kantoorruimte in mijn eigen gebouw gezorgd, voor infrastructuur en meubilair. Mijn vrouw, mijn zoon Jordy, mijn secretaresse en ik hebben voor Pim gewerkt. Ik heb voor sponsors gezorgd, zoals onroerendgoedmagnaat Ed Maas en Chris Thunnessen van Metterwoon. Pim zei echter: 'Voor niks gaat de zon op, John. Jij kan het geld wel voorschieten, maar we moeten je gewoon terugbetalen.' Daarom hebben Langendam en ik in goed overleg een bedrag van €6000 per maand als onkosten in rekening gebracht en een heel redelijke huurprijs afgesproken. Ik ben dus brandschoon. Binnenkort zal ik aan het volk de boekhouding presenteren."

Dost acht zichzelf ook niet verantwoordelijk voor de schuld van €220.000 die nu door zakenman Ed Maas wordt voorgeschoten. "Dat zijn voornamelijk advertentiekosten en dat is buiten mij om geregeld. Dat was nota bene een idee van fractieleider Mat Herben, van voorzitter Langendam en medewerkster Inez Scheffers."

Dost zou tevens een puinhoop hebben gemaakt van de administratie. Hoofdschuddend: "Nee, het huidige Kamerlid Cor Eberhard had het ledenbestand in zijn computer opgezet. Hij kreeg echter ruzie, omdat hij twee dames van de partij zou hebben lastiggevallen, en nam zijn laptop met alle gegevens mee. Toen moesten onze vrijwilligers weer van voren af aan beginnen. We hebben nu 1500 leden, die circa Hlf. 150.000 - sorry ik praat nog uitsluitend over guldens - hebben ingebracht."

Waarom moet Dost volgens de fractie als bestuurslid verdwijnen? Dost zegt: "Ik heb al die 26 Kamerleden van de LPF stuk voor stuk aangenomen. Ze hebben hun baan aan mij te danken en nu krijg ik een schop na. Ze vinden me een pottenkijker en zijn bang dat ik bij de volgende verkiezingen een hoop kandidaten op een onverkiesbare plaats zet. Want lang niet iedereen in de LPF draagt het gedachtegoed van Pim uit."

Over het interim-bestuur is Dost ontevreden. "Beoogd voorzitter Sleeswijk Visser heeft mij in een kwaad daglicht gesteld. Hier is een mailtje van hem. Daarin schrijft hij dat ik ongeschikt ben voor teamwork en noemt mij één van de vechtende mastodonten van het eerste uur. De man is zélf ongeschikt."

Het regeerakkoord tussen CDA, LPF en VVD is volgens hem niet in de geest van Pim Fortuyn geschreven. "Mat Herben doet zijn best, maar hij heeft zoveel aan zijn hoofd. Hij heeft niet echt gevochten, het is allemaal te zoetsappig. We hebben ons toch een beetje door die ervaren jongens van CDA en VVD laten inpakken."

Vandaag is de ledenvergadering van de LPF in Rotterdam. "Het lijkt me logisch dat ik op het podium zit en niet het interim-bestuur. Ik blijf net zo lang aan totdat we een goed bestuur hebben gekozen. Dat kan twee dagen duren, maar ook maanden."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.