De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Link tussen Van der G.
en vermoorde ambtenaar

   
 

door John van den Heuvel en Ernst Nordholt HILVERSUM - Er is een duidelijke connectie tussen Volkert van der G., de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn, en milieuambtenaar Chris van der Werken uit Nunspeet, die in 1996 om het leven werd gebracht. Op deze opmerkelijke informatie is het politieteam dat het verband tussen de aanslag op Fortuyn en de moord op Van der Werken onderzoekt, gestuit.

Rechercheurs van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland hebben vorige week woensdag in Wezep dossiers van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe in beslag genomen, waaruit de link tussen Van der Werken en Van der G. blijkt.

Van der Werken, als milieuambtenaar werkzaam bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe, was betrokken bij het adviseren over vergunningen. In die positie lag hij volop in de clinch met Van der G., die stelselmatig bezwaar indiende tegen gemeentelijke vergunningen voor vooral Veluwse veehouderijen.

Uit de bij de Glenn Millschool in Wezep (waar de vergaderingen van het intergemeentelijk samenwerkingsverband plaatsvonden) in beslag genomen stukken blijkt dat er een moment is geweest dat Van der G. opzettelijk onwetend is gehouden over vergaderingen omtrent een ammoniakreductieplan. De politie heeft ontdekt dat bij de aankondiging van een belangrijke vergadering in 1996 over dit plan, met de hand de mededeling 'Volkert van der G. niet uitnodigen' is geschreven.

Het besluit om Van der G. te weren lijkt afkomstig van Van der Werken, die overigens aanvankelijk juist geen moeite leek te hebben met de rol van de milieuactivist.

Uit stukken waarin deze krant inzage heeft gehad, valt te lezen hoe Van der Werken in een advies op 25 april 1995 schreef dat de Vereniging Milieuoffensief (waarvan Van der G. lid was) moest worden opgenomen in de stuurgroep "omdat naar onze mening niet om Milieuoffensief heen kan worden gelopen".

"Met name door de bezwaren van Milieuoffensief kan de vergunningverlening worden geblokkeerd." Aldus de letterlijke passage uit een concept-raadsvoorstel van de hand van Van der Werken.

Het rechercheteam houdt er nu rekening mee dat Van der G. mogelijk heeft ontdekt dat hij bewust buiten de deur is gehouden en daarover mogelijkerwijs verbolgen is geraakt.

Milieuambtenaar Van der Werken werd op 22 december 1996 met twee kogels om het leven gebracht in een bos tussen Epe en Nunspeet. De moord vond plaats op een dag dat het landgoed Welna druk werd bezocht. Getuigen vonden het slachtoffer kort na de schoten. Eerste hulp mocht echter niet meer baten. Ondanks speculaties over de aanleiding werd de dader nooit opgepakt.

Na de moord op Fortuyn is de dood van de ambtenaar weer volop in de schijnwerpers gekomen. Naast onderzoek naar een mogelijk motief van Van der G. gaat de politie aan de hand van ballistisch onderzoek ook na of het wapen of de munitie waarmee Fortuyn om het leven is gebracht, ook in de zaak-Van der Werken een rol hebben gespeeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.