De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Consumentenbond: 'Prijsstop
voor euro-misbruik'

   
 

door Manno van den Berg DEN HAAG - De Consumentenbond eist een prijsstop voor bedrijven die bij de invoering van de euro de prijzen fors hebben opgeschroefd. De overheid zou de prijzen in onder meer de horeca, cd-winkels, sportkantines en parkeerruimtes tijdelijk moeten bevriezen.

De publieke schandpaal werkte niet, verklaart Felix Cohen, directeur van de Consumentenbond, de opmerkelijke oproep. De website van de belangenorganisatie toonde tot vorige maand een zwarte lijst van circa 300 bedrijven, maar "dat heeft schijnbaar niet geholpen", stelt Cohen. Ondanks de schandpaal bleven de klachten komen.

Voor de bond reden om nu om het paardenmiddel van een prijsstop te vragen en wel voor die sectoren waar de prijzen 'onacceptabel hoog' zijn geworden. Die prijzen zouden tot 1 januari volgend jaar moeten worden bevroren. Cohen: "In de periode van maart 2001 tot maart 2002 was de inflatie 3,6 procent. Het gaat ons om die sectoren die het dubbele in prijs zijn gestegen."

De Consumentenbond-directeur ratelt de lijst boosdoeners af: café (8,8% prijsstijging), parkeergeld (8,4%), cd's (7,2%), restaurant (6,2%), afhaalrestaurant/fast food (7,8%), bedrijfskantine (6,6%) en sportkantine (8,1%).

Cohen: "Hard bewijzen dat die verhogingen met de euro samenhangen kunnen we niet, maar een sterk vermoeden is er wel". Het betreft volgens Cohen precies die bedrijfstakken waar de consument eigenlijk nauwelijks of geen tijd heeft te beslissen. "Je zit in een restaurant, vraagt de kaart en dan loop je niet weg als je ziet dat de prijzen zijn verhoogd", verduidelijkt Cohen. Een parkeergarage achteruit uitrijden is eveneens een zelden vertoond staaltje van prijsbewustheid. "Dat doe je niet", beklemtoont Cohen.

Recent bleek uit een lezersonderzoek van deze krant nog eens hoe diep de onvrede over sommige prijsverhogingen zit. Het grote aantal reacties was voor de Tweede Kamer aanleiding tot vragen aan de regering. Reden voor minister Zalm (Financiën) om bij de Consumentenbond aan te dringen op een publieke zwarte lijst. "Na interne discussie besloten we dat dus niet meer te doen", stelt Cohen. De bond ziet meer in de prijsstop en zal dat ook vandaag in een brief aan Zalm schrijven. De brief gaat ook naar de Tweede Kamer waar morgen het afrondende debat over de euro-introductie en de prijsverhogingen zal plaatsvinden.

Boodschappen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam gisteren met het bericht dat de consument de werkelijke inflatie mogelijk overschat. De overschatting komt vooral doordat veel dagelijkse boodschappen de afgelopen anderhalf jaar sterk in prijs stegen, gemiddeld met zo'n 7,5 procent. Onderzoeker Jan Walschots noemt dat tamelijk uitzonderlijk. In eerdere jaren lag die prijsontwikkeling vaak beneden het algemene niveau van inflatie.

De prijzen van huisvesting, gas, elektriciteit, benzine en auto's zijn volgens het CBS de laatste tijd veel minder sterk gestegen of zelfs gedaald. Deze uitgaven wegen vanwege hun omvang echter veel zwaarder mee in het gemiddelde inflatiecijfer dan de dagelijkse boodschappen. "Hierdoor kan het zijn dat stijgende prijzen en een dalende inflatie samen gaan. Maar probeer dat eens uit te leggen aan de consument. Zijn dagelijkse beleving is geheel anders", aldus Walschots.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.