De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Stropdas af, als
eerbetoon
aan prins Claus'

   
 

AMSTERDAM - Het kon niet uitblijven. Vraag een willekeurige Nederlander hoe hij of zij terugdenkt aan prins Claus en het stropdasverhaal wordt met verve verteld. Zo leuk dat hij die afdeed en weggooide. En dus roepen twee ondernemers uit Haarlem op volgende week dinsdag, de dag van de uitvaart, géén stropdas te dragen en deze massaal naar het duo op te sturen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 32kb)
Ted van Zwieten en Jan Glas (rechts) roepen op om op de dag van de uitvaart geen stropdas te dragen en liefst daarna ook nooit meer. "Het was een mooi gebaar van prins Claus." <\N\N
Ted van Zwieten en Jan Glas hebben zelf nooit stropdassen gedragen. "Ik houd er niet van", zegt Glas, mede-initiatiefnemer. Wat dat betreft, konden ze zich goed vinden in de 'Declaration of the tie' die prins Claus enkele jaren geleden uitsprak: "Weg met die slang om je nek, het koord van zonde dat wij vandaag de dag gebruiken om het fatsoen aan af te meten. Bevrijd jezelf en waag je in het paradijs van de open kraag." Het leverde hem groot applaus op en een grootse navolging, die een dag duurde. Toen knoopte iedereen zich weer op, de prins niet als laatste.

"Híj moest wel, want het protocol schrijft dat voor, maar de rest?" haalt Glas zijn schouders op. "Weet je, ik zag zondag die oude beelden en ze hadden een hoog treurigheidsgehalte. Behalve dat ene, Claus die onder groot tumult zijn das afdoet. Hij wierp niet alleen die das van zich af, maar ook het hele protocol. En hij keek erbij alsof hij weer midden in het leven stond. Het was een mooi gebaar."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 16kb)
. (Foto: Dijkstra bv.)
Een gebaar dat een langere navolging verdiende. "Ik dacht: laten we er een eerbetoon van maken, en maandagochtend is dat meteen besproken op ons interactief marketing communicatiebureau. We openen een site: www.stropdasaf.nl, en roepen mensen op de dag van de uitvaart géén stropdas te dragen. Of: helemaal nooit meer. En het ding op te sturen naar ons, zodat wij er een kunstwerk van kunnen maken. Waar het ons om draait", zegt Glas, "is dat je wéét waarom je een stropdas hebt. Niet omdat je baas dat wil of omdat het zo hoort, maar omdat je het prettig vindt."

Omdat je je geklééd voelt, beweert menig verstokte stropdasdrager, die destijds Claus' bevrijding voor kennisgeving aannam. Een stropdas is een handig kledingstuk, om je bril mee schoon te maken en je overhemd te beschermen tegen opspattende soep of gloeiende sigarenas. Maar voor prins Claus was het juist een kledingstuk dat niet 'sprak'. Terwijl het volgens hem anders kon: "Bij de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie hier ten paleize, waar veel diplomaten verschijnen die wij nog niet kennen, moet ik mijn vrouw voorlichten: die komt uit Ghana, Nigeria, of Senegal. Jaloers ben ik op die shirts."

Stropdassen zijn zielig, vindt ook Mark Dijkstra uit Amsterdam, die, volgens de website, gehoor geeft aan de actie van de Haarlemse zakenmensen. Joost Plattel uit Raalte: 'Ik vind het goed om vooral jezelf te zijn. Iets dat prins Claus zeker deed'. En Pepijn uit Den Haag: 'Geen dassen maar daden'.

Trendsettend

Wat dat betreft, is er en passant bijval voor de huidige minister van Economische Zaken, Heinsbroek, die pas nog bekritiseerd werd wegens zijn open boord; immers géén blijk van waarden- en normenbesef. Het was opmerkelijk genoeg zijn partijgenoot Pim Fortuyn die bij leven en welzijn de stropdas terug in het middelpunt bracht, en volgens de Nederlandse mode-industrie blíjft die daar, want: 'De strop is opvallend en trendsettend'. Tienduizenden gaan er over de toonbank, richting het bankwezen, het ondernemerschap, en menig voetbalelftal. Zelfs Paul Rosenmöller verscheen zondagavond met 'strop' in beeld, uit eerbetoon. Op de site van de Haarlemmers valt bij monde van Alex Belau uit Den Haag dus ook te lezen: "Het is niet gepast om op dit tijdstip dit soort acties te houden. Het afwerpen was een gebaar om iets duidelijk te maken. Laten we daar respect voor hebben en er geen show van maken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.