De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Borst: Doden door
de wachtlijsten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Er sterven in Nederland ernstig zieke kankerpatiënten doordat ze te lang moeten wachten op bestraling of een operatie. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft gisteren in de Tweede Kamer voor het eerst ronduit gezegd dat er letterlijk doden vallen door de lange wachtlijsten.

"De wachttijden voor mensen met kanker zijn zo lang dat de medisch aanvaardbare wachttijden worden overschreden waardoor mensen overlijden", aldus de minister gisteren tijdens een spoeddebat met de Tweede Kamer.

Het SP-Kamerlid Kant had Borst op het matje geroepen na berichten dat er patiënten met hoofd- en halskanker zijn overleden omdat de tumoren na het lange wachten niet meer te opereren waren.

Volgens Borst gaat het niet alleen om mensen met deze vormen van kanker die in de gevarenzone zitten, maar om alle patiënten die een levensbedreigende vorm van kanker hebben. "Het is een heel zorgwekkende situatie. Door het lange wachten gaat de kans op genezing verloren", aldus de bewindsvrouw.

De minister constateert wel dat patiënten met een ernstige vorm van kanker vaak pas heel laat bij de specialist terechtkomen, doordat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bij hoofd- en halskanker duurt het veelal vijf maanden voordat de patiënt in het ziekenhuis wordt onderzocht. "Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat er veel vertraging is in het voortraject. De patiënt wordt eerst naar de tandarts gestuurd, dan naar de huisarts, vervolgens naar de keel-, neus- en oorarts en vaak verkeren ze al in een vergevorderd stadium voordat de behandeling kan beginnen."

Borst wil met huisartsen en tandartsen gaan praten over terugdringing van de vertraging in de beginfase van de ziekte. "Het is niet acceptabel dat er mensen overlijden", zei de D66-bewindsvrouw.

Volgens Borst moeten ziekenhuizen ook voorrang geven aan patiënten met levensbedreigende kanker en andere operaties dan langer uitstellen.

Het SP-Kamerlid Kant vindt dat minister Borst medeschuldig is aan de dood van de patiënten, omdat zij als minister verantwoordelijk is.

De rest van de Tweede Kamer, CDA en Leefbaar Nederland voorop, vindt die beschuldiging veel te ver gaan. Minister Borst erkent dat zij politiek verantwoordelijk is, maar dat is in haar ogen iets anders dan de schuldvraag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.