De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 1 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlander werkt hard

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Nederlanders hebben in vergelijking met inwoners van andere Europese landen vaker dan gemiddeld betaald werk. In ons land had vorig jaar ruim 74 procent van de totale bevolking tussen de 15 en 65 jaar een betaalde baan. Dat is tien procent meer dan het gemiddelde in Europa.

Nederland staat met dat percentage op de derde plaats. In Denemarken beloopt de arbeidsdeelname 76 procent, gevolgd door Zweden met 75 procent. Italië is hekkensluiter met 55 procent. Ook in België is de arbeidsdeelname met nog geen 60 procent aan de lage kant. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal Nederlanders met een betaalde baan steeg de laatste zes jaar flink. Had in 1995 nog 64 procent betaald werk, in 2001 was dat 74 procent. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt omdat veel meer vrouwen aan de slag gingen; inmiddels heeft tweederde van hen een betaalde baan. Verder bleven ouderen langer doorwerken.

Parttime

Qua parttime banen is Nederland koploper in de Europese Unie: het percentage deeltijdwerkers ligt hier op 33 procent tegenover 14 procent gemiddeld. Van alle in Nederland werkzame vrouwen heeft 58 procent een deeltijdbaan.

Wordt gekeken naar vacatures, dan blijkt dat er voor schoonmakers en winkelbediendes de meeste banen openstaan, aldus het CBS. Op elke honderd vacatures zijn er acht voor een baan als schoonmaker (waaronder ook glazenwassers en keukenpersoneel vallen) en zes voor winkelpersoneel. Op de derde plaats van de meest gevraagde beroepen staat de administratief medewerker.

Het CBS vroeg werkgevers ook voor welke beroepen zij het lastigst mensen konden vinden. Daaruit bleek dat het vooral moeilijk was om mensen te vinden voor banen in de bouw en landbouw.

Ook in de zorg en in het onderwijs blijkt het steeds moeilijker om mensen te krijgen. In het algemeen neemt het aantel lastig vervulbare vacatures overigens wel af. Dit heeft vooral te maken met het afnemen van de economische groei.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 1 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.