Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 september 1999
 

[V & L informatica]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[Qxl]

"De meesten hebben van het nadeel dat
ze rechtsbenig zijn een voordeel gemaakt"

Linksback completere verdediger

AMSTERDAM, vrijdag

De lezers die meedoen met de actie 'Oranje van de Eeuw' moeten zich vooral verplaatsen in de denkwijze van Johan Cruyff. Zijn visie en instelling zijn namelijk bepalend voor de samenstelling van het team, dat op zaterdag 27 november in deze rubriek wordt onthuld. Vandaag geeft de Europees voetballer van de Eeuw, die zichzelf als middenvoor in het Oranje van de Eeuw heeft opgesteld, tekst en uitleg over de vijf linksbacks die hij genomineerd heeft. Op 24 augustus jl. heeft Johan Cruyff de namen van zijn tien ploeggenoten en bondscoach in een verzegelde enveloppe afgegeven aan de notaris.

JOHAN CRUYFF: "Om in het totaalvoetbal goed uit de voeten te kunnen geldt voor de linksback eigenlijk hetzelfde als ik vorige week over de rechtsback heb uitgelegd. Net als de rest van het team moet de linksback een sterke allrounder zijn. Hij moet snel zijn, overzicht hebben en kunnen voetballen. Iemand die goed meedraait in een elftal dat in vorm is en van vitaal belang is als het team minder draait, omdat de doelpunten dan voorkomen moeten worden. En net als bij de rechtsback, moet de aanvaller van de tegenpartij tegen hem opkijken.

Wat trouwens meteen opvalt, is dat de meeste linksbacks van oorsprong rechtsbenig zijn. Van de vijf kandidaten van vandaag is alleen Frank de Boer puur links, de andere vier hebben allemaal moeten leren op links uit de voeten te kunnen komen. Het simpele feit, dat ze toch erin geslaagd zijn de top te halen, zegt veel over hun talent. Zo weet ik uit eigen ervaring, dat een voormalige rechtsbuiten als Ruud Krol vier jaar lang iedere dag met zijn linkerbeen bezig is geweest. En dan heb ik het niet alleen over het geven van wat passes, maar het continue oefenen op de lange bal, voorzet en nog veel meer. Met als gevolg, dat hij uiteindelijk een completere back was dan andere linksbenige verdedigers.

Hetzelfde gold ook voor Kees Kuys, Cor Veldhoen en Adri van Tiggelen. Allemaal voetballers die van een nadeel een voordeel wisten te maken. Zo wist iedere rechtsbuiten, dat binnendoor passeren bij dergelijke backs extra moeilijk was, omdat je dan op hun 'goede' been uitkwam. Zoals ook hun voorzet completer was, omdat ze zowel een wegdraaiende voorzet konden geven als een indraaiende bal, nadat eerst de tegenstander was uitgekapt.

KEES KUYS is, net als Roel Wiersma op rechts, de klassieke back op links. Mentaal sterk, verdedigend sober en beschikkend over een goede functionele techniek. Een speler op wie het elftal altijd kon rekenen.

COR VELDHOEN was ook een typische rechtsbenige speler op links. Iemand die zich perfect op die plek ontwikkeld heeft en jarenlang in Feyenoord en het Nederlands elftal een linksbenige verdediger uit het elftal wist te houden. Een speler die het voordeel van de rechtsback behield en de natuurlijke tekortkomingen die hij op links had heel goed wist te camoufleren. Cor Veldhoen heeft als linksback de overgangsfase naar het moderne voetbal dan ook heel goed doorstaan.

Record-international RUUD KROL is dankzij zijn ervaringen als linksback later ook uitgegroeid tot een fantastische centrale verdediger. Omdat een van zijn extra kwaliteiten was, dat hij zowel verdedigend als aanvallend twee kanten op kon, omdat door al die extra trainingen hij links net zo sterk was als rechts. Hij was net als later Danny Blind een verdedigende alleskunner met heel veel uitstraling. Een echte prof en een fantastische collega.

ADRI VAN TIGGELEN was in Oranje eigenlijk de moderne versie van Cor Veldhoen. Niemand hoefde te proberen om hem binnendoor te passeren, dus werd zijn tegenstander automatisch naar de buitenkant gedrukt. Hij leek voor het EK'88 op links een noodoplossing, maar hij was in Duitsland het levende bewijs dat een team zo sterk is als z'n zwakste schakel. Omdat de zogenaamde noodoplossing op links tijdens het toernooi uitgroeide tot een hele sterke schakel. Adri van Tiggelen was niet direct een spectaculaire speler, maar wel iemand die een enorm hoog rendement had.

FRANK DE BOER is het product van de nieuwe generatie. Voetballend uitstekend en net als Danny Blind en Ruud Krol begonnen als back. Net als zijn voorgangers deed hij het op die positie zo goed, dat hij later tot centrale verdediger promoveerde. Bovendien een heel uitgekookte voetballer. Zo is Frank niet een van de snelsten, toch weet hij vrijwel ieder probleem door zijn inzicht op te lossen. Wat ik ook heel fijn aan Frank de Boer vind, is dat je altijd de liefhebber in hem kan herkennen."

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.