Komedie 'One fine day' uit het leven gegrepen

Michelle Pfeiffer goochelt met gezin en werk

door Eric Koch

Het zou een dag uit haar eigen leven kunnen zijn. In de sprankelende romantische komedie 'One fine day' zien we Michelle Pfeiffer vierentwintig uur balanceren tussen werk en gezinsleven. De charmante George Clooney komt dat alledaagse circusnummer voor de alleenstaande moeder nog lastiger maken. Met de liefde worstelt Michelle zelf inmiddels niet meer, maar voor het overige is haar personage haar op het lijf geschreven, vertelt de blonde actrice in Parijs.

Dat mag tamelijk letterlijk worden genomen. Producente Linda Obst, zelf een alleenstaande moeder, droeg het idee bij Michelle Pfeiffer aan en die liet het door scenariste Ellen Simon (de dochter van komedieschrijver Neil Simon) voor zichzelf uitwerken. "Omdat ook mannen het vaak alleen moeten redden hebben we het uitgangspunt verruimd", zegt Michelle. "En als die twee alleenstaande ouders het op die dag samen moeten rooien, ligt het voor de hand dat Cupido om de hoek komt kijken."

Die liefdesgod verscheen bij Michelle Pfeiffer zelf op een onverwacht moment. Na een reeks mislukte relaties had een vriendin de protesterende Michelle Pfeiffer met een blind date opgezadeld. Een opmerkelijke manier voor een van Hollywoods meest begeerde vrouwen om aan de man te raken....... "Goede vriendinnen kennen je soms beter dan jij zelf. Een ideale man voor jou, had ze me gezegd. Later bleek dat ze 'm zelf nooit ontmoet had. Schandelijk eigenlijk. Maar verschillende andere mensen hadden hoog over 'm opgegeven." Ze lacht. "En die bleken gelijk te hebben."

Aan de zijde van schrijver/producent David Kelley heeft Michelle Pfeiffer haar leven goed op de rails. "Ik voel me niet zo op m'n gemak in m'n eentje", bekent ze. Met een echtgenoot en twee kinderen heeft de huiselijke Michelle innerlijk rust gevonden en kan ze zich in eigen kring vermaken met haar twee favoriete hobby's: lezen en schilderen. Als ze daar tijd voor kan vinden....... "Net als die moeder in 'One fine day' ben ik een control-freak. Alles probeer ik van minuut tot minuut te plannen. En dat is nodig ook, want anders kan ik al mijn bezigheden niet inpassen.

Moeder zijn en een huishouden runnen is al een dagtaak. Als je daar bij wil werken moet je offers brengen. Ik voel me diep schuldig als ik in die grote puppie-ogen van mijn kinderen kijk, voordat ik de voordeur achter me dichttrek. Daarom doe ik alleen films die grotendeels bij me in de buurt in Los Angeles worden opgenomen. Ik laat contractueel vastleggen dat ik niet meer dan drie weken op locatie hoef. In die periode neem ik mijn kinderen mee naar de set. Mijn man kan zijn werk zodanig plannen dat hij zich dan ook veel kan vrijmaken.

Langer dan die drie weken doe ik mijn kinderen niet aan. Hun jeugdherinneringen moeten leuker zijn dan slenteren bij studio tien of rondhangen op de een of andere filmset. Met een gouvernante in de buurt is er altijd iemand om op ze te passen, maar ik wil er zélf zoveel mogelijk voor ze zijn. 't Is net als in 'One fine day': je kunt je kind niet zomaar even dumpen omdat je het die dag druk hebt. Maar ik kan mijn werk nu eenmaal niet missen. 't Maakt me een meer gebalanceerd mens en daardoor ook een betere moeder." Ze lacht. "Dat hou ik me tenminste voor, als ik me weer eens schuldig voel."

Waar vaak afwezige ouders toe kunnen leiden, realiseerde Micheel Pfeiffer zich eens te meer bij 'Dangerous Minds', waarin ze als lerares een klas vol ontspoorde jongeren iets van een toekomstperspectief probeerde te geven. Die film kwam recht uit haar hart. "Ik voel me zeer betrokken bij onderwijs. Waarschijnlijk door mijn eigen slechte ervaringen. En die waren nog heilig bij wat er tegenwoordig in de klaslokalen gebeurt.

Een goeie vriendin van me heeft pas ontslag genomen omdat ze 't niet meer aankon. Ik werd na 'Dangerous Minds' gebeld door tal van leraren met schokkende verhalen. Het succes van die film maakte duidelijk dat er wezenlijke problemen aan de orde waren gesteld. Ook jongeren voelden zich aangesproken. Op straat werd ik staande gehouden door een moeder die me vertelde dat de film het leven van haar zoon had veranderd." Haar eigen kinderen zullen niet van 'Dangerous Minds' hoeven leren, verzekert Michelle Pfeiffer glimlachend. "Als ze op school maar niet hun moeder nadoen. Roken, spijbelen, ik deed alles wat ik niet moest doen."

'One fine day' bracht Michelle Pfeiffer in de armen van een voormalige vriend van haar zusje Deedee, George Clooney. De ster uit de tv-serie ER maakt een bliksemcarrière in Hollywood en zal binnenkort te zien zijn als de nieuwe Batman. "George is een echte hartenbreker", zegt Michelle vertederd. "Zijn charme maakte 'm uitstekend geschikt voor deze film. Hij is als die alleenstaande vader. Uiterlijk zorgeloos, maar iemand met een warm hart."

Als hij binnen vijf jaar niet definitief door een vrouw zal worden ingepalmd, is Michelle Pfeiffer tienduizend dollar armer. "Ik heb met 'm gewed dat-ie voor zijn veertigste getrouwd zal zijn. Hij zweert nu nog bij het vrijgezellenbestaan, maar ik ben 'm aan het bewerken. Een succesvolle carrière is heel bevredigend, hou ik hem voor, maar een eigen gezin is het mooiste wat er is." Ze lacht. "Al moet je soms wel met je tijd kunnen goochelen."

  • Bovenste twee foto's: het gezin van Michele Pfeiffer en George Clooney in 'One fine day'

Publicatie 24 april 1997