"We dachten dat wij erg waren!"

Nederlandse jongeren keken naar 'Kids

In Amerika zorgt de film Kids sinds de première voor opschudding. De kinderen in deze rauwe film hebben slechts één gespreksonderwerp, één levensdoel: seks. Condooms worden niet gebruikt en de zestienjarige hoofdrolspeler doet het bij voorkeur met twaalfjarige maagden. Tussen de bedrijven door zuipen, stelen, vechten en blowen de acteurtjes. Kortom alles wat Amerikaanse ouders niet eens willen weten van hun kinderen. Ze troosten zich met de gedachte dat het niet wáár kan zijn, ook al beweert de regisseur een realistisch portret te hebben getekend. Realiteit? Is dit ook het leven van de hedendaagse Nederlandse jongeren? Zes jongeren keken en oordeelden.

door BABETTE WIERINGA

De film begint met een close up van twee kinderen die hevig tongzoenen. In de volgende scène haalt hoofdrolspeler Telly het meisje over met hem te vrijen. Tijdens de ontmaagding maakt het Telly niets uit dat zij pijn heeft. Hij heeft zijn doel bereikt. Laat buiten zijn vingers aan een vriend ruiken: zo lekker ruikt een maagd.

Lucien Cammelot, Lilian Poelstra, Jerry de Boer, John van Daalen, Sabina Bruyn en Manon Klaverstijn, zes Amsterdamse mavo-scholieren, zijn van dezelfde leeftijd als de hoofdrolspeler. Tot het moment van de ontmaagding hebben ze ademloos toegekeken. Nu laten ze hun verontwaardiging blijken: "Wat een eikel!" zeggen de meisjes. De jongens zijn het ermee eens. "Het is veel te gemakkelijk om te zeggen die pak ik effe. Zo ga je niet met een meisje om."

Kids zal daarom vooral volwassenen hevig choqueren. En dan in de laatste plaats vanwege het grove taalgebruik. Het verhaal van de twaalfjarige Jenny loopt als een rode draad door de film. Zij hoort dat ze aids heeft. Terwijl ze in de film Telly zoekt om het hem te vertellen, is Telly diezelfde dag druk in de weer met de voorbereidingen een tweede maagd te besmetten. Een leven zonder seks zou voor hem geen nut hebben.

Het groepje scholieren dat Kids kritisch onder loep nam, is na afloop op zijn minst onder de indruk. "Wat een coole film", zegt Lucien. "En dan dachten we dat wij erg waren!" Want dat dit de leef- en denkwereld van jongeren is, wordt door hen direct ontkracht. "Misschien is het in Amerika zo en misschien zijn hier ook kinderen die zo leven. Maar het is beslist niet zo dat hier een beeld van de jongeren wordt geschetst. Onze ouders zouden dat niet eens toelaten."

Dat jongeren seksueel op onderzoek zijn, dat snappen volwassenen wel. Toch zou het leven van menig jongere hun verbazen. De jeugd van tegenwoordig neemt het niet zo nauw. Iemand van 12,5 jaar tongzoent. De eerste keer vindt gemiddeld plaats op 15-jarige leeftijd.

De mavo-scholieren dàchten dat zij zo erg waren. Vooropgesteld dat sommigen van hen nog maagd zijn en anderen niet, vertellen ze dat ze het helemaal niet raar vinden als iemand van 14 het al doet. Op je zeventiende een score hebben van zeven of acht vrijpartijen, is volgens deze jongeren acceptabel. En zomaar seks kan ook best. "Je moet iemand wel kennen", stellen de drie meisjes in het gezelschap als voorwaarde. "Op een avond iemand ontmoeten en het daar dezelfde avond het mee doen, nee dus." Jerry (15): "En als dat wel zou gebeuren is er nog een groot verschil met die die gasten uit die film. Wij kunnen ons seks zonder condoom namelijk niet eens voorstellen."

In Kids praten de jongens onderling over de bitches met wie ze seks hadden of willen hebben op een manier waarbij de waardigheid ver te zoeken is. Deze scène wordt afgewisseld met de meisjes die vertellen over het bloed tijdens de eerste keer, die jongen met wie ze het deden maar waarvan ze de naam niet meer weten en hun voorkeursstandjes.

Lucien, Lilian, Jerry, John, Sabina en Manon zullen niet snel zo over seks en sekspartners praten. Lilian en Manon: "Soms maken we er wel eens geintjes over. Maar als we samen over seks praten, is dat meestal op een serieuze manier." En John zegt: "Soms praat ik er wel eens zo over als dat in de film gebeurt. Maar dan doe ik het op een iets minder stoere manier." Hoewel deze kinderen over hun eigen seksleven enigszins vaag doen in verband met hun ouders, blijken die ouders wel gesprekspartners. Lilian: "Toen ik voor het eerst had gezoend, heb ik dat mijn ouders gewoon verteld. Ze vonden het leuk voor me." En John: "Mijn moeder zei me vooraf dat ze niet in de krant dingen wilde lezen, waarvan ze niet op de hoogte is. Gebeurt dus ook niet, ik ben altijd eerlijk."

Hoewel het onderwerp seks in Kids een andere betekenis heeft, voelen deze kinderen zich wel enorm aangesproken door de film. "Iedereen bij ons op school denkt dat er de eerste keer niets kan gebeuren. Nou van deze film leer je dus hoe gemakkelijk je aids kunt krijgen." En Lilian zegt: "Je houdt aan deze film ook een rot gevoel over. Het is zo open en recht voor zijn raap, dat je weet hoe het niet hoort te zijn."

Lucien herhaalt voor de zekerheid nog een keer zijn eerste opmerking die hij maakte toen hij de bioscoopzaal uitkwam: "Ze moeten deze film gewoon tonen bij de seksuele voorlichting."

Hoofdpersoon Telly heeft er zijn levensdoel van gemaakt om meisjes te ontmaagden. Foto uit de film 'Kids'.

Publicatie 1 februari 1996