" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

'Het Geval Hans Teeuwen' breekt met zijn celibaat!

Lodewijk Crijns bedacht
'Jezus is een Palestijn'
voor Kim van Kooten

door Dick van den Heuvel

Dat is wel even schrikken als je onverhoeds het terrein van de Westergasfabriek opwandelt. Voor je het weet word je omgeven door vreemde snoeshanen die zich in wit katoen hullen en allerlei steentjes, metalen pennetjes en zelfs ook gordijnringen door de diverse ledematen hebben 'gepierced'. De uniforme kale koppen met paardenstaart verraden al snel dat het hier moet gaan om de leden van een bepaalde sekte. En de grootste schok is het als een van die gasten een oude kennis blijkt te zijn: cabaretier Hans Teeuwen gaat schuil onder deze geloofsschoonheden.

We misten hem al een tijdje in de schouwburgen. Zou dat de reden zijn? Is Teeuwen na al zijn blasfemie dan nu toch gesneuveld voor het Geloof in Iets? Vrees niet, hij speelt slechts een hoofdrol in de speelfilm 'Jezus is een Palestijn' van Lodewijk Crijns, naast Kim van Kooten en Dijn Blom.

Dijn Blom, Hans Teeuwen en Kim van Kooten (links) zijn de sterren van de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Jezus is een Palestijn'.

Hij draaft daarin op als de 25-jarige Ramses die zich in de ban waant van een moderne goeroe. Die voorspelt dat de nieuwe Messias aanstaande is, en dit keer zal worden geboren als Palestijn. De discipelen zijn er klaar voor. In streng celibaat vertoeven zij in Limburg in afwachting van de glorie. Het zusje van Ramses (wat een toepasselijke rol voor 'Zusje' Kim van Kooten) haalt haar broer op omdat zo zegt ze hun vader op sterven ligt. Helemaal niet waar, maar je moet toch wat om je bloedverwant van de ondergang te redden.

Met alle pennen nog steeds dwars door lijf en leden wordt Ramses verliefd op een blonde schone (Dijn Blom) en schendt daarmee de regels van het sekte-leven. De rest moet u maar gaan zien als de film in september de Nederlandse bioscoopdoeken aandoet. Kim van Kooten moet verantwoordelijk worden geacht voor de opmerkelijke keuze van Hans Teeuwen voor de hoofdrol. Zijzelf werd tijdens het schrijven van het scenario al bedacht voor een rol en is dus ook de enige die geen screentest hoefde te doen.

"Wat een luxe, hè", lacht ze in de tot kantine omgebouwde hal, vlakbij de studio's waar de komende weken nog lange dagen gemaakt gaan worden. "Ik kreeg het script meteen opgestuurd toen het uit de printer kwam. Ik las het, en ik dacht meteen: dat is een rol voor Hans. Ik heb Lodewijk gebeld en die liet hem daarop komen voor een screentest. Ik wist toen al dat hij het zou worden. Hij heeft er alles voor mee."

Crijns was inderdaad nogal onder de indruk van wat Teeuwen in het proefje liet zien. "Mijn testen vallen altijd uiteen in twee delen. Ik laat acteurs eerst een scène doen en daarna interview ik ze in hun rol. De meeste kandidaten hadden prachtige verhalen over wat ze in die sekte allemaal aan het meemaken waren. Met de fantasie van die spelers was dus niets mis, maar toen ik Hans vragen ging stellen, werd hij uitermate zwijgzaam. 'Dat begrijp jij toch niet', zei hij. En hij hield zijn mond terwijl ik steeds meer op hem inbeukte met mijn ondervraging."

"Eerst dacht ik nog: die weet niets te verzinnen. Maar langzamerhand realiseerde ik me dat hij als enige helemaal in zijn rol zat. Hij WAS die jongen gewoon geworden. Nu we aan het draaien zijn, weet ik dat die keuze juist was." Crijns betitelt zijn ster daarop als 'Het Geval Teeuwen'. "Maar daarmee bedoel ik dat hij een heel unieke persoonlijkheid heeft. Uitermate gesloten, een groot geheim hier op de set. Maar heel buigzaam voor wat ik wil."

Regisseur Lodewijk Crijns met de de Kahn-Goeroe (Anis de Jong).

Andere opmerkelijke aanwezigheid in 'Jezus is een Palestijn' is die van de 19- jarige Dijn Blom die zonder enige ervaring nu haar eerste filmrol speelt. "Ik was net vreselijk aan het nadenken wat ik met mijn leventje moest, toen ik gebeld werd. Nee, ik sta niet eens echt ingeschreven bij castingbureau's, maar ik heb wel eens cursussen gevolgd op de jeugdtheaterschool, en daar hadden ze een foto van mij bewaard. Ik werd opgebeld of ik een screentest wilde doen met Kim van Kooten. Nou, dat was al iets om mijn moeder te vertellen... en dat ik de rol toen ook echt kreeg, was helemaal een feest."

'Jezus is een Palestijn' wordt een controversiële film, dat verraadt de titel alleen al. Ongetwijfeld zullen bevolkingsgroepen zich gekwetst voelen door zo'n term. "Kan zijn", zegt Kim van Kooten. "Maar het is niet zomaar een schop in het wilde weg. Lodewijk heeft twee jaar research gedaan over sektes en alles wat daarbij hoort. Hij weet wat hij zegt, en hij kan elk woord in zijn script verklaren en onderbouwen. Dat geeft een veilig gevoel, zo'n regisseur die WEET wat hij aan het doen is."

Voor Van Kooten is het de tweede grote speelfilm na 'Zusje'. "Ik heb gewacht tot er iets interessants op mijn pad kwam. Ik vind het heerlijk om te acteren, maar ik ben niet geschoold en daarom moet een script zo goed zijn dat het mijn gebreken niet toont. Daarnaast schrijf ik en dat betekent dat ik ook niet zo nodig hoef te acteren. Ik kan lange pauzes tussen projecten nemen. Wil niet zeggen, dat ik het hier niet heerlijk vind. Als het dan weer gebeurt, is het een groot genot."

Dat Hans Teeuwen ook haar levenspartner is, ziet ze niet als een groot bezwaar voor de werkzaamheden op de set. "Je komt thuis en je hoeft niet uit te leggen wat je allemaal gedaan heb die dag. Hans is sowieso niet zo'n prater; als ik echt iets kwijt wil, bel ik Dijn op. Wij zijn echte maatjes geworden. Nee, natuurlijk heb ik er helemaal geen moeite mee dat zij Hans' liefje speelt in de film. Dat hoort allemaal bij het vak."

"Ik had daar wel even problemen mee", erkent Dijn Blom. "Dan zag ik Kim staan, terwijl ik wist dat ik een vrijscène moest gaan spelen met haar vriendje. Maar iedereen is zo lief daarin, dat je uiteindelijk al die gêne wel laat varen."

"Had je dat?", vraagt Kim verbaasd. "Mens, stel je niet aan", lacht ze vervolgens. "Zo is het nu eenmaal in de film. Nee, we zijn een mooi trio en we helpen elkaar door de moeilijke momenten heen. Dat gaat in het grootste vertrouwen. Eigenlijk is deze hele opnameperiode tot nu toe een groot feest. Nou ja, een bezwaartje kleeft er wel aan deze productie", erkent Kim van Kooten. "Als ik 's ochtends wakker word, moet ik steeds weer wennen aan die enge kale Hans Teeuwen naast me in bed."

Regie: Lodewijk Crijns.
Cast: Kim van Kooten, Hans Teeuwen, Dijn Blom.

Première 2 april 1998