Sean Connery als draak in 'Dragonheart'

In de middeleeuwen waren draken al bijna uitgestorven. Eéntje is er nog over en die heeft de stem van Sean Connery. In alle opzichten een zeldzaam exemplaar dus. Op het gevleugelde beest loert drakenjager Dennis Quaid. Hij is uit op een ruime beloning van de angstige boerenbevolking. Maar veel meer geld blijkt te verdienen als hij met de draak een soort circusnummer opvoert, waarbij het reuzenbeest zich laat verslaan en dompteur Quaid vervolgens als redder in de nood met de hoed rondgaat.

Maar het blijken geen tijden voor olijke fopperijen. De wrede jonge koning David Thewliss heeft de boeren de duimschroeven aangedraaid en speelt mooi weer van hun bloedgeld. Steeds meer wenst hij en op een afgehouwen kop meer of minder kijkt hij niet. Een mooie taak voor Quaid en zijn vurige metgezel. Beiden hebben een twijfelachtige band met de vorst. Quaid heeft 'm als jongetje leren vechten en de wijze draak schonk een deel van zijn hart toen de prins na een noodlottig ongeluk op sterven lag.

Probleem is dat de draak daardoor alle pijn voelt die de koning ervaart. De dood van de vorst zal ook zijn eigen overlijden betekenen. Maar de film van regisseur Rob Cohen gaat over bijna vergeten waarden als ridderlijkheid en opoffering, dus daar is een mouw aan te passen. Net zo ouderwets is de filmvertelling. De toon wordt meteen al gezet door de lacherige kwajongensheid van de schermende Quaid en Thewliss, die teruggrijpt naar het inmiddels wat kinderlijk aandoende enthousiasme van Erroll Flynn in spektakelstukken als 'Robin Hood' uit de jaren dertig. 'Dragonheart' zal daarom alleen de jongere toeschouwer aanspreken en die is wellicht ook bereid om wat magere speciale effecten door de vingers te zien.

E.K.

Première 30 januari 1997