'De nieuwe moeder'

Sinds de dood van zijn moeder heeft de kleine Elvis niet meer gesproken. Ten einde raad besluit zijn vader hem vanuit Riga mee te nemen naar Nederland, waar een vroegere penvriendin woont.

Hun reis, zoals in haar bioscoopdebuut opgetekend door Paula van der Oest, levert aanvankelijk aardige anekdotische gebeurtenissen op. Achter die herkenbare, menselijke wederwaardigheden wordt rigoureus een punt gezet als het tweetal de Nederlandse grens passeert. In haar ijver om haar personages een achtergrond te geven, illustratief voor onze samenleving, leidt Van der Oest haar twee Letse hoofdpersonen langs een lange rij van karikaturen.

Theu Boermans geeft gestalte aan een zweverige overjarige hippie, zijn beide zoons zijn agressief rechts en nadat de Letse bezoeker is bestolen probeert de hitsige tienerdochter van zijn voormalige penvriendin de 'interessante buitenlander' het bed in te lokken. Als hij daar niet op ingaat, geeft ze hem aan bij de politie. De vroegere briefschrijfster (Geert de Jong) heeft indertijd het lelijke eendje van haar jeugdige idealisme verruild voor de slee van haar huidige echtgenoot. Aan de zijde van die klagerige materialist dient ze inmiddels somber haar tijd uit.

Het weerzien met haar penvriend montert haar even op, maar als die zich alsnog door dochterlief laat verleiden dreigt een pijnlijke botsing. Die confrontatie laat Paula van der Oest uitlopen op een bespottelijk dansje. Op papier misschien vol mooie symboliek, die twee bij de piano, maar (weer) volstrekt ongeloofwaardig. 'De nieuwe moeder' blijft na een veelbelovend begin (waarin voorgelezen briefgedeelten een treffend beeld oproepen van een jeugd in de jaren zestig) steken in clichés en goede bedoelingen.

E.K.

  • Boven: Hannah van Lunteren (de dochter) houdt Arys Adamson (Elvis) vast.
  • Theu Boermans met rechts Geert de Jong

Première 3 oktober 1996


Filmprijs

Het speelfilmdebuut van de Nederlandse filmmaakster Paula van der Oest heeft op het filmfestival van Valenciennes de juryprijs gekregen.

Publicatie 25 maart 1997