Terug naar inhoud Cinema Holland


Week 39
1999
'Star Wars Episode I: The Phantom Menace'

door Marco Weijers

Zelden werd een film met zoveel tromgeroffel ontvangen als de nieuwste Star Wars-episode. De verwachtingen van sommigen waren torenhoog en dat teleurstelling hun deel zou zijn, was onvermijdelijk. 'The Phantom Menace' is nu eenmaal geen ultiem meesterwerk en evenmin een mythisch verhaal dat bijbel, koran en thora in een klap overbodig maakt. Wat Lucas' laatste film dan wel is? Een visueel spektakel, dat een ritje in De Python tot een saai zondagwandelingetje reduceert.

Grensver- leggende digitale effecten maken van 'The Phantom Menace' een visuele belevenis.

'The Phantom Menace' legt de basis voor de rest van de uiteindelijke serie van zes, waarvan episode IV, V en VI al eerder werden gemaakt. Aanleiding voor alle ellende waarmee Luke Skywalker, zijn maatje Han Solo en de dappere prinses Leia in die latere delen zitten opgescheept, is een handelsdispuut tussen de Trade Federation en het volk van de planeet Naboo, dat wordt geleid door de Queen Amidala (Natalie Portman). Jedi-ridder Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) en zijn leerling Obi-Wann (Ewan McGreggor) krijgen de taak om het geschil te beslechten, maar ontdekken dat de federatie de aanval op de planeet al heeft ingezet.

Jedi-ridders Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) en Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) met hun lichtzwaarden in de aanslag.

Queen Amidala wordt op het nippertje door het tweetal gered, bijgestaan door Jar Jar Binks, een hoogst irritant amfibisch wezen met een Jamaicaans accent en een spraakgebrek. Als het gezelschap vervolgens poogt om het interplanetaire regeringscentrum Coruscant te bereiken, stranden ze echter met een beschadigd schip op de planeet Tatooine. Op zoek naar vervangende onderdelen bespeurt Qui-Gon Jinn daar een sterke verstoring van The Force. Het brengt hem op het spoor van Anakin (Jake Lloyd), een slavenjongen in wie de natuurkracht extreem sterk aanwezig blijkt. De ontdekking van deze Anakin - waarvan de kenners nu al weten dat hij zich later zal ontpoppen tot de onheilspellende Darth Vader - zal het universum drastisch veranderen.

'Star Wars'-fan Samuel L. Jackson kreeg van George Lucas een rol in diens nieuwe film, in tegenstelling tot mega-ster Michael Jackson.

Wie er op uit is 'The Phantom Menace' af te schieten zal daarvoor in het rammelende plot, de vlakke personages en de ontbrekende knipoog ruim voldoende ammunitie vinden. Maar wie grif bereid is zich te laten overdonderen, zal in die opzet eveneens slagen. Grensverleggende digitale effecten, oogverblindend design, een spectaculaire race (geïnspireerd op de befaamde wagenren uit 'Ben Hur'), een huiveringwekkende schurk (de rood/zwart geschminkte Darth Maul, compleet met hoorntjes) en rolmodellen te over om je mee te identificeren, het zijn de elementen die van 'The Phantom Menace' een bijzonder opwindende kermisattractie maken.

Regie: George Lucas
Cast: Liam Neeson, Ewan McGregor, Jake Lloyd, Samuel L. Jackson, Natalie Portman
[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[FinanciŽn]

[Xtra]