Terug naar inhoud Cinema Holland
donderdag 8 maart 2001

'Pane e tulipani'

Op avontuur in Venetië

door Eric Koch

Zo druk heeft Mimmo Barletta het met zichzelf dat hij zijn echtgenote Rosalba als een leeggegeten boterhamzakje in een restaurant achterlaat. Pas halverwege de busrit naar huis begrijpt hij via zijn mobiele telefoontje dat hij tijdens de excursie iets heeft vergeten. Rosalba besluit in arren moede te gaan liften, maar halverwege de thuisreis kiest ze in een opwelling Venetië als reisdoel. Ooit zou ze er met een oom heen gaan, maar het is er nooit van gekomen.

Op avontuur in Venetië belandt huisvrouw Rosalba (Licia Maglietta) in de armen van een beminnelijke kelner (Bruno Ganz).

 

Meer dromen in het leven zijn onvervuld gebleven, zoals dat iedereen in de maalstroom van de dagelijkse wissewasjes overkomt. Rosalba snuffelt op middelbare leeftijd aan het avontuur en dat ruikt goed. Bij een vriendelijke kelner (Bruno Ganz) krijgt ze een kamer aangeboden en een bloemenwinkel in de buurt kan wel wat hulp gebruiken. En als ze in een kast een oude accordeon vindt, kan ze iedereen verrassen met melodietjes uit haar jeugd.

Loodgieter

Omdat zijn maîtresse geen overhemden voor hem wil strijken, mist Mimmo (Antonio Catania) zijn wettelijke echtgenote en zendt een detective achter haar aan. De speurneus kwam solliciteren als loodgieter, maar omdat hij ruim driehonderd detectiveboekjes achter de kiezen heeft, moet hij veel van het onderwerp afweten, meent de zuinige Mimmo. In Venetië ontpopt de kogelronde gasfitter zich tot de Italiaanse evenknie van inspecteur Clouseau en wint daarmee de prijs voor het meest hinderlijke typetje in 'Pane e tulipane'.

Regisseur Silvio Soldine heeft kennelijk in de klas gezeten bij Giuseppe Tornatore ('Cinema Paradiso') en toont dezelfde voorkeur voor sentimentele, bedachte kleurrijkheid. Omdat de stoffige leden van de Italiaanse Academy zelf ook snakken naar zo'n romantisch avontuur, overlaadden ze 'Pane e tulipane' met huldeblijken. Zo'n gouden beeldje is de innemende hoofdrolspeelster Licia Maglietta niettemin gegund. Met een vertederde en geamuseerde blik strijkt ze in 'Pane e tulipani' het merendeel van de plooien glad.

Regie: Silvio Soldini.
Cast: Licia Maglietta, Bruno Ganz.