Terug naar inhoud Cinema Holland
donderdag 8 maart 2001

'Memento'

Detective zonder geheugen

Eric Koch

Zijn lichaam gebruikt hij als notitieblok. Blaadjes kun je verliezen en dat kan Guy Pierce zich niet permitteren. Hij is zijn geheugen kwijtgeraakt na de brute moord op zijn vrouw.

Bij zijn speurtocht naar de moordenaar van zijn vrouw krijgt de getatoueerde Guy Pierce, lijdend aan geheugenverlies, hulp van Carre-Anne Moss. Of juist niet?

 

'Zoek de moordenaar' is dan ook de belangrijkste boodschap die hij op zijn lijf heeft getatoeëerd. Omdat een lichaam snel vol is, draagt Pierce in 'Memento' een stapel snapshots mee. Van alles en iedereen maakt hij foto's, die hij met viltstift van aantekeningen voorziet.

Niet vertrouwen, staat onder een polaroidje met de lachende Joe Panteliano. Waarom niet? Guy Pierce heeft er geen idee meer van. Maar hij is op zijn hoede. Geen telefoon aannemen, ziet hij op zijn arm staan. De reden? Onbekend. Elke nieuwe dag is er weer een vol argwaan, op zoek naar een nieuw puzzelstukje dat hem naar de moordenaar moet leiden.

Zo intrigerend presenteert regisseur Christopher Nolan de potentiële aanwijzingen, dat we graag bereid zijn om mee te puzzelen. Vanaf de openingsscène, waarin Pierce een mogelijke dader neerschiet, creëert Nolan (eerder op dreef in het al even opmerkelijke 'Following') een aanstekelijk paranoïde sfeertje, waarin iedereen verdacht is. Als het spannende detectivespel, heen en weer springend in de tijd, naar een conclusie lijkt te voeren, tovert Nolan grijnzend nog een joker uit zijn mouw.

Regie: Chris Nolan.
Cast: Carrie-Anne Moss, Guy Pearce.