Terug naar inhoud Cinema Holland
donderdag 1 maart 2001

'Costa!'

Drijfzand aan de Spaanse kust

Zon, zee, disco's en seks: de lokroep van Spaanse oorden als Salou is even sterk voor tieners als verontrustend voor hun ouders. Maar omdat haar moeder kennis heeft aan een nieuwe vriend, wordt de prille Janet (Georgina Verbaan) met haar zuster en haar twee vriendinnen meegegeven op vakantie naar de bijna-Nederlandse badplaats. Geen genoegen voor de drie oudere meiden, maar hun onhandige reisgenote zal ze de loef afsteken door het hart te winnen van de populaire 'propper' Rens (Daan Schuurmans).

Frida (Katja Schuurman) probeert haar vriendschappelijke relatie
met Rens (Daan Schuurmans) een romantisch tintje te geven.

Met jonge collega-proppers als Frida (Katja Schuurman) en Tommy (Kurt Rogiers) lokt hij vakantievierders met wervende woorden naar discotheek Costa van de enthousiaste Deense dromer Ian (Victor Löw). Dansend met zijn collega's op het discopodium droomt ook Rens van roem. En minstens van het winnen van de jaarlijkse danswedstrijd tegen de hooghartige collega's van het nieuwe danspaleis Empire. Als Frida bij een spectaculaire sprong haar enkel kneust, ziet Daan in de spichtige Janet haar opvolgster en meer dan dat. Beiden hebben in Nederland frustrerende ervaringen achtergelaten. "De glazenwasser en het beugelbekje", betitelt Daan hun relatie.

Hun wandeling op het strand krijgt het romantische avondlicht en de inwisselbare 'hit'-klanken van een videoclip en voor het overige geven regisseur Johan Nijenhuis en scenarioschrijver Wijo Koek elk denkbaar Amerikaans cliché een VIP-behandeling. Maar 'Costa' een slap Nederlands aftreksel van Hollywood-voorbeelden noemen, zou te complimenteus zijn voor het kinderachtige ratjetoe waarmee de producenten op de jongerenmarkt mikken. De strijd tussen de Costa-ploeg en de zwarte brigade van de Empire heeft de onhandige heroïek van een slecht jongensboek en de romance van het lelijke eendje, en haar blonde prins lijkt twee sprookjes door elkaar te halen.

Met haar oudere zus (Peggy-Jane de Schepper, links) en vriendin Maureen (Anniek Pheiffer, rechts) zoekt Janet (Georgina Verbaan) de zon in 'Costa!'.

Erger nog dan de lamlendige voorspelbaarheid en de gekunstelde momenten van originaliteit (zoals het 'moderne' lesbische vleugje op het eind) is dat 'Costa!' geen moment spannend of prikkelend is. De opgelepelde verhalen van achter de schermen wekten al weinig verwachting (Georgina Verbaan die met een auto een vuilnisbak omver reed -goh! en Daan Schuurmans die een pols verzwikte en dapper doorging -flink!), maar de gebeurtenissen op het witte doek zijn zo mogelijk nog saaier. Jongeren zullen bij 'Costa!' geen intellectueel meesterwerk verwachten, maar rekenen minstens op iets van zindering rond de hete stranden van het Sodom en Gomorra aan de Spaanse kust. Tevergeefs: 'Costa!' is een toonbeeld van burgerlijke braafheid.

De hoofdrolspelers valt weinig te verwijten: Georgina Verbaan, eerder op dreef in een klein optreden in 'Enigma', is enthousiast en vertederend als de onzekere tiener Janet, Daan Schuurmans toont een plezierig naturel en Katja Schuurman (indertijd een lichtpuntje bij 'No trains, no planes') is met haar charme en uitstraling aan een grotere rol toe. Ze zijn echter kansloos in het drijfzand van 'Costa!'.

Eric Koch

Regie: Johan Nijenhuis
Cast:

Georgina Verbaan, Katja Schuurman,Daan Schuurmans, Victor Löw, Kurt Rogiers, Peggy-Jane de Schepper, Anniek Pheiffer