Terug naar inhoud Cinema Holland
donderdag 18 januari 2001

'Cast Away'

Boeiende strijd om te overleven

door Eric Koch

Elke seconde telt bij Fed-Ex chef Chuck Noland. Met kookwekker in de hand wijst hij personeel in Moskou op het belang van een gestroomlijnde afwikkeling van verstuurde poststukken. Zijn opvatting van tijd en controle zal ingrijpend veranderen. Onderweg naar een nieuwe klus stort Noland met een postvliegtuig van Fed Ex in zee en na een beangstigend realistisch in beeld gebrachte ontsnapping uit een luik spoelt hij als enige overlevende aan op een onbewoond eiland.

De herinnering aan zijn geliefde (Helen Hunt, foto onder) geeft hem kracht.

 

Daar tonen hoofdrolspeler Hanks en regisseur Robert Zemeckis hun collega's in Hollywood dat spanning niet onlosmakelijk verbonden is aan miljoenen verslindende explosies en achtervolgingen: als je bijna omkomt van de honger is het kunnen openbreken van een kokosnoot een zaak van leven of dood. Meer 'gewone' dingen uit het leven van alledag krijgen nieuwe betekenis tijdens Nolands belevenissen in de wildernis. Schoon water, een vorm van beschutting, een aansteker van een kwartje of zelfs maar een lucifer zouden een intens gevoel van geluk kunnen opleveren.

Zijn strijd tegen de elementen en tegen zichzelf voeren terug tot de oerdrang en de inventiviteit van de mens om te overleven. Hoop (gevoed door het portret van zijn geliefde Kelly) en iemand om tegen te praten (een aangespoelde en door Noland 'aangeklede' volleybal uit het vliegtuigwrak) zijn belangrijke schakels in zijn doorzettingsvermogen.

Na die boeiende periode (en een losse, vakkundige expositie van zijn leven vóór het ongeluk) vormt zijn terugkeer in de bewoonde wereld een wat onderbelichte epiloog. Sterker dan het obligate einde op een kruispunt (als symbool van Nolands nieuwe onafhankelijkheid) zijn de emotioneel geladen scenes waarin Noland en zijn inmiddels getrouwde geliefde (Helen Hunt) met hun gevoelens voor elkaar en de onmogelijkheid van hun liefde in het reine moeten zien te komen.

Regie: Robert Zemeckis.
Cast: Tom Hanks, Helen Hunt