Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

02-02-2002
Heuvelachtig Amsterdam...

door Jan-Kees Emmer

AMSTERDAM - Ooit zat er een rem op de Gouden Koets, maar die is er na het huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus afgesloopt. Omdat het een overbodige luxe is in Den Haag, waar de koets normaliter alleen voor prinsjesdag van stal wordt gehaald. Maar Amsterdam is ongemerkt veel heuvelachtiger en dan kunnen de zes Gelderse paarden voor de koets niet zelf afdoende remmen. Dus is in opdracht van stalmeester Bert Wassenaar de rem in ere hersteld.

De rondrit door Amsterdam duurt een half uur, maar heeft een voorbereidingstijd van maanden. Honderd paarden zijn de afgelopen dagen in Amsterdam samengetrokken om deel uit te maken van de stoet die als een 300 meter lang lint door de stad zal trekken.

De paarden van de Koninklijke Stallen 'logeren' allemaal in de stallen van de Heineken Brouwerij. Daar staat ook de Gouden Koets geparkeerd. In de loop van de ochtend vertrekt de karavaan richting de Nieuwe Kerk om na afloop van de dienst klaar te staan bij de uitgang aan de Nieuwezijds Voorburgwal voor het rondje over de grachten van Amsterdam.

En niet alleen de Gouden Koets komt eraan te pas. Om de verbondenheid van de Prins van Oranje met de krijgsmacht te symboliseren zal het een indrukwekkende optocht worden met vertegenwoordigers van verschillende onderdelen uit de Nederlandse krijgsmacht. Zo bestaat de stoet niet zoals met prinsjesdag uit de bereden onderdelen van de cavalerie en het Korps Landelijke Politiediensten. Speciaal voor het huwelijk zullen ook het Korps Gele Rijders en de Marechaussee met paarden vertegenwoordigd zijn. De stoet bestaat verder uit de Koninklijke Militaire Kapel en de vaandelwacht van het garderegiment Grenadiers. Er is ook een ereafzetting langs de route van 2000 militairen die alle andere onderdelen van de krijgsmacht vertegenwoordigen.

Voor stalmeester kolonel der Koninklijke Marechaussee Bert Wassenaar zijn de dertig minuten te paard achter de Gouden Koets een welkome afwisseling op alle activiteiten waar hij de afgelopen dagen verantwoordelijk voor was. Zo was het aan de kolonel om te zorgen voor het vervoer van de gasten, zodat ze vandaag allemaal op tijd op hun plek zijn. Vanmorgen tussen kwart voor elf en kwart over elf beleeft Wassenaar zijn 'Gouden Half Uur'.

In die tijd moet hij ervoor zorgen dat de gasten uit de Beurs van Berlage en de gasten uit het Paleis op de Dam op tijd in de kerk zijn om klokslag half twaalf het bruidspaar te zien binnentreden. Een operatie waarbij slechts enkele seconden zit tussen de binnenkomst van iedere hoge gast, waarvan de volgorde exact is bepaald. Gaat dit mis, dan kan de hele huwelijksvoltrekking compleet in het honderd lopen.

Maar vanmiddag om 13.00 uur vallen alle zorgen even van hem af. Dan staat de schimmel Benito voor hem klaar. Benito is een bijzonder paard. Het is het vaste paard van de Koningin. Maar daarvoor was het in gebruik bij de stalmeester. Het klikte echter zo goed tussen de vorstin en Benito dat zij nu regelmatig met het dier uit rijden gaat.

Op hoogtijdagen, en dat is normaliter alleen met prinsjesdag, kan de stalmeester wél over Benito beschikken. Uiteraard geen probleem, want de Koningin zit in die gevallen meestal ín de Gouden Koets en heeft Benito niet nodig.

Vandaag kiest Wassenaar een strategische plek achter de Gouden Koets. Hij heeft supervisie over de stoet en is voor de koetsier letterlijk een steun in de rug. De stalmeester zal ondanks zijn verantwoordelijkheden genieten van de rit door Amsterdam. Paardenliefhebber in hart en nieren als hij is. "Paardrijden is altijd leuk."

Maar spannend is het wel. Want de Gouden Koets blijft een moeilijk gevaarte om door het smalle Amsterdam te loodsen, dat heuvelachtiger is dan het lijkt. Daarvoor heeft Wassenaar afgelopen woensdagnacht speciaal een testrit laten uitvoeren. De problemen zijn duidelijk, maar niet onoverkomelijk. Desalniettemin heeft de stalmeester er alle vertrouwen in. Niet dat er niets mis kan gaan. "Paarden blijven levende wezens, dus helemaal in de hand heb je het nooit."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden