Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

30-01-2002
Het perfecte sprookje

door Guido van de Kreeke

DEN HAAG - Professionele Holland-watchers uit het corps diplomatique in Den Haag staan versteld van de manier waarop Máxima Nederland veroverde. Ambassadeurs, van wie een select aantal door onze Koningin voor de huwelijksplechtigheden is uitgenodigd, voorzien dat de combinatie van Nederlands en Argentijns temperament tot prachtige resultaten zal leiden.

De Telegraaf verzocht een aantal van deze bijzondere vertegenwoordigers van hun land een persoonlijke reactie op het historische huwelijk te formuleren. Hier volgen hun enthousiaste en spontane visies voorzien van hun beste wensen.

De ambassadeur van Zuid-Afrika
Hare Excellentie Priscilla Jana:

"Ik leef naar dit huwelijk toe omdat dit het kind in mij oproept. Dit is het perfecte sprookje waarin een heerlijke prins en een prachtig meisje een oceaan aan obstakels overwonnen om de beloften aan elkaar vast te leggen in een verplichting tot een land. Het is een zeldzame eer deel te zijn van hun feest en die van het Nederlandse volk, die een uitdrukking vormt van de universele viering van liefde. Dit land is zo geïnspireerd door hoop, optimisme en wijsheid. De prachtige foto van koningin Beatrix en dr. Mandela die hand in hand liepen, liet dit toch zien? Eenheid en kracht in verscheidenheid. De aanwezigheid van meneer Mandela op dit huwelijk herbevestigt de sterke band tussen onze volken en drukt onze dankbaarheid, respect en bewondering uit aan de koninklijke familie voor de solidariteit en betrokkenheid bij de mensenrechten in Afrika. Mijn persoonlijke wens is: Moge de kracht van uw liefde voor elkaar voortgezet worden in durf en betrokkenheid tot de bevolking van uw land en de volkeren in ontwikkelingslanden die in behoeftige omstandigheden verkeren."

Serge April (Canada):

"De nauwe banden van Canada met de koninklijke familie gaan terug tot het midden van de Tweede Wereldoorlog toen prinses Juliana en prins Bernhard er hun toevlucht zochten. Dochter Beatrix ging er op school en prinses Margriet werd er geboren. Hun verblijf wordt er nog iedere maand mei met een tulpenfestival herdacht. Ik hoop dat de banden tussen de nieuwe koninklijke generatie en Canada ook zo warm en diepgaand zullen zijn. Ik hoorde dat Máxima en Willem-Alexander verleden jaar al bij ons kwamen skiën. Dat is een goed begin! Ik zie er naar uit het huwelijk met mijn vrouw bij te wonen en wens het gelukkige paar een prachtige zonnige zaterdag en een lang en gelukkig leven met elkaar."

Kazuhiko Togo (Japan):

"Mijn vrouw en ik zien uit naar het feestelijke gebeuren en hopen de warmte en het enthousiasme die het Nederlandse volk al toonde te kunnen delen. De afgelopen maanden bezocht ik door heel Nederland steden die soms nog maar een dag eerder door het koninklijk paar waren aangedaan. Ik was diep onder de indruk van de sfeer van vrolijkheid die de twee er hadden achtergelaten. Het Huis van Oranje wordt in Japan in hoge eer gehouden. De vriendelijke relaties tussen onze twee naties worden vooral duidelijk door de warme en hartelijke banden die al generaties tussen de keizerlijke en koninklijke families bestaan. De komst naar het koninklijke huwelijk van onze kroonprins Naruhito, die daarmee zijn welgemeende beste wensen voor het bruidspaar tot uitdrukking brengt, zal zonder twijfel een nieuwe dimensie toevoegen aan de vriendschap tussen onze respectievelijke koninklijke en keizerlijke families als ook tussen onze landen en volken. In Japan is het traditie de trouwenden een lang en gelukkig leven samen te wensen. Ik feliciteer hen op deze, de gelukkigste dag van hun levens."

Josef Magerl (Oostenrijk):

"Die tour van het innemende aanstaande echtpaar door de provincies, in een woord: geweldig. Wat een enthousiasme voor Oranje en voor de keuze die de kroonprins heeft gemaakt. Het is niet verwonderlijk dat zijn Máxima in de kortste keren de harten van de Nederlanders heeft veroverd. En als ik bijvoorbeeld zie hoe zij het Nederlands nu reeds beheerst, en ik hoor mijzelf stuntelen... Ik denk dat het een prachtige bruiloft en een waardige kerkdienst wordt met daarna natuurlijk een groot volksfeest waar de Nederlanders zo goed in zijn. Een soort Koninginnedag, maar dan in het kwadraat! Ik voel mij bevoorrecht er getuige van te mogen zijn. Een hoogtepunt in mijn loopbaan. Al in de tijd van de VOC gingen de Nederlanders ongeveer met alle volken van de wereld om. Ik ben er zeker van dat Willem-Alexander en Máxima, 'Wereldburgers' als zij zijn, mogelijke verschillen in temperament alleen maar als een uitdaging zullen ervaren en als mogelijkheid om het leven van elkaar aan te vullen en nog completer te maken."

Pekka Säilä (Finland):

"Dit is het eerste koninklijke huwelijk waarop ik ooit ben uitgenodigd. Het is fascinerend te zien hoe het Nederlandse volk Máxima heeft aangenomen als hun absoluut eigen prinses. De verslagen over de manier waarop het jonge paar door de provincies trok vormden een prachtig contrast met andere gebeurtenissen in de wereld, die de laatste tijden vaak veel minder aangenaam zijn geweest. De koninklijke familie wordt door de Finnen minstens zo gewaardeerd als door de Nederlanders zelf. Finland is heel erg royalistisch omdat wij pas 83 jaar een republiek zijn. Daarvoor leefden wij 700 jaar onder het Zweedse koninkrijk en 100 jaar als Groot-Hertogdom onder de Russische tsaar. De Nederlandse en Argentijnse temperamenten zijn zeker zo verschillend als de Finse tango vergeleken met de Argentijnse tango! Ik denk dat prins Willem-Alexander er op voorbereid moet zijn om in voor en tegenspoed enige zuidelijke hitte te weerstaan. Ik denk dat hij dat weet. Mijn persoonlijke wens voor het jonge paar is dat zij erin zullen slagen om op een ideale manier de gelukzaligheid van hun bruiloft met hun heel zware publieke plichten te combineren. Ik ben er van overtuigd dat het ze zal lukken!"

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden