De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert


Terug

Uit de krant van donderdag 1 maart 2001

Burgemeester Mans wacht
oordeel gemeenteraad af

Van onze verslaggevers

ENSCHEDE - Burgemeester J. Mans van Enschede weigert vooralsnog zelf politieke conclusies te trekken uit het gisteren verschenen rapport van de commissie-Oosting. In de conclusies wordt de vloer aangeveegd met het plaatselijke gemeentebestuur.

Volgens Mans moet de gemeenteraad uiteindelijk een oordeel vellen over zijn lot als eerste burger. Dat gebeurt in een extra raadsvergadering op 19 maart.

"Het is te gemakkelijk om te zeggen: de groeten ik ga wel weg", aldus Mans. "Ik ga de confrontatie aan en wil verantwoording afleggen tegenover de gemeenteraad. Als die het vertrouwen in mij uitspreekt blijf ik zitten, zoniet dan ga ik weg."

De raadsfracties zijn onder de indruk van het Oosting-rapport, maar willen zich nu nog niet uitlaten over de positie van Mans. Wel lijkt het erop dat die vooralsnog niet in het geding is. "Mans lijkt inderdaad onaantastbaar geworden. Vanuit de politiek en de bevolking zijn geen signalen dat het vertrouwen in hem wordt opgezegd", aldus CDA-fractievoorzitter Heeringa.

De fracties van PvdA en GroenLinks sluiten niet uit dat er koppen gaan rollen.

Volgens de burgemeester zal het college van B&W van zijn stad in ieder geval niet voltallig de handdoek in de ring gooien. "Wij zullen niet met collectief aftreden dreigen", aldus Mans. Onlangs hebben diverse raadsfracties aangegeven dat zij niet zouden instemmen met het vertrek van alle bestuurders, omdat dit slecht zou zijn voor de afwikkeling van de vuurwerkramp.

Wel erkent Mans dat de gemeente forse blunders heeft gemaakt door onder meer onvoldoende toezicht te houden op het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. "Wij zijn tekort geschoten maar hebben inmiddels al wel maatregelen genomen", aldus Mans.


Terug
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl