Van dag tot dag: 25 september

Het Nederlandse kamp hield zich vandaag wat op de vlakte wat betreft de medailles. Veel maakte dat niet uit, want er viel genoeg te beleven in Sydney. Grote namen als Cathy Freeman, Haile Gebrselassie en Michael Johnson kwamen in actie in de atletiekarena. De Nederlanders deden het goed bij het vrouwentennis en het concours hippique.

Cathy Freeman won haar gouden medaille op de 400 meter niet alleen voor Australië, maar ook voor haar eigen volk, de Aboriginals. De druk was groot, en mede daardoor ging de race voor de Australische niet zo snel als verwacht. Met 49,11 als eindtijd kon Freeman uiteindelijk de ereronde maken. Dat deed ze met zowel de Australische als de Aboriginalvlag.

De tien kilometer werd opnieuw gewonnen door de Ethiopiër Haile Gebrselassie. Een van tevoren verwachte overwinning, want Gebrselassie is al sinds 1993 ongeslagen op deze afstand. De regerend wereldkampioen finishte in 27.18.21.

Michael Johnson ging deze Spelen voor goud. Iedere plaats lager dan de eerste zou een nederlaag zijn geweest. Johnson moest en zou zijn olympische carrière afsluiten met een eerste plaats. Het lukte de Amerikaan moeiteloos. Op de 400 meter was zijn eindtijd 43,85.

De Nederlandse springruiters lieten van zich horen. Jeroen Dubbeldam stond aan het eind van deze olympische dag op een gedeelde eerste plaats. Zijn paard Inter Access de Sjiem legde de hindernis baan zonder fouten af. Collega Jos Lansink deed het minder goed.

Mirjam Oremans en Kristie Boogert bereikten de halve finales na een slecht gespeelde wedstrijd tegen het Thaise duo Sangaram/ Tanasugaran. Uiteindelijk werd er in drie sets gewonnen. Opluchting bij de Nederlanders, de finale naderde...

Eindelijk een succesje voor de Nederlandse atletiekploeg. Marko Koers wist zich met een tijd van 3.39,16 te plaatsen voor de halve finales. De 27-jarige Nijmegenaar eindigde als achtste in zijn serie, maar mocht op basis van zijn tijd toch door.

De Oranje hockeydames hadden pech. Gastland Australië won met 5-0. In de eerste helft konden de Nederlanders nog wel meekomen, maar in de tweede helft was Australië te sterk. "De dijk brak na de eerste treffer," aldus bondscoach Van 't Hek.

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">