Van dag tot dag: 23 september

Dag acht van de Olympische Spelen, en (gouden) medailles beginnen voor Nederland bijna gewoon te worden. Medaillemachine Inge de Bruijn sloot het olympisch zwemtoernooi waardig af met een prachtige tijd. Ook op de roeibaan werd er gewonnen. Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck zorgden voor een zilveren medaille.

De koningin van het olympisch zwembad sleepte opnieuw een gouden medaille in de wacht. En eigenlijk hadden we niets anders verwacht van Inge de Bruijn. In de laatste wedstrijd van het toernooi versloeg ze onder meer de Zweedse Altshemmer en Darra Torres uit de Verenigde Staten. En zo werd 'Inky' de Nederlandse koningin van de spelen met vier medailles, waarvan drie gouden.

De verrassing was groot voor roeisters Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck. De voorbereiding voor de Spelen was niet vlekkeloos verlopen, en dus had niemand deze tweede plaats verwacht. Coach Kris Korzeniowski kon zijn geluk niet op: "Wat een sprint, hè", stamelde hij.

Groot verdriet bij de waterpolodames. Ook het brons bleek te hoog gegrepen. Het team eindigde na een nederlaag tegen Rusland op een vierde plaats. En daar hadden de vrouwen van Jan Mensink en Paul Metz vooraf absoluut geen rekening mee gehouden.

Het Nederlands hockeyteam maakte het zich niet makkelijk. In de vierde groepswedstrijd tegen Duitsland gaf het een voorsprong van 2-0 weg. Het werd 2-2 en Nederland moest om de finale te halen nog één keer vlammen tegen Pakistan.

Vol enthousiasme was Alan Villafuerte begonnen aan zijn eerste Olympische Spelen. Hij was er van overtuigd dat hij een medaille mee naar huis zou nemen. In de finale ging het echter mis. Villafuerte sprong bijna tussen de veren en werd teleurstellend zevende.

De Nederlandse volleyballers versloegen met veel moeite Egypte. Het werd 3-1. De twee partijen speelden allebei bijzonder volleybal, vol vreemde acties en spectaculaire rallies. Bijzonder of niet, de 'lange mannen' gingen uiteindelijk naar de kwartfinales.

Het koningsnummer van de Olympische Spelen is de honderd meter sprint. De Amerikaanse Marion Jones won het goud bij de dames, haar landgenoot Maurice Greene kreeg de titel bij de heren. Er werden geen records gelopen, maar dat was voor de winnaars bijzaak.

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">