Van dag tot dag: 20 september

Een topdag voor de Nederlandse ploeg. Drie medailles, waarvan twee goud en één absoluut onverwachte. En tot ieders verbazing werd de Nederlandse honkbalploeg de verrassing van het toernooi. Maar al dat succes heeft ook een schaduwzijde. De laatste badmintonners konden naar huis en het doek viel voor de eens zo trotse Holland Acht.

Mark Huizinga mag zichzelf plaatsen in een lijstje met illustere namen als Anton Geesink en Wim Ruska. Hij won een gouden medaille in de judoklasse tot 90 kilo. De luchtmachtofficier versloeg in de eindstrijd de Braziliaan Carlos Honorato op ippon. Huizinga was niet echt verrast, want met de winst op de Cubaan Despaigne had hij zijn zelfvertrouwen al flink opgekrikt.

En opnieuw won Pieter van den Hoogenband een medaille. Op de 100 meter vrije slag versloeg hij onder meer de Rus Alexander Popov en Australiër Michael Klim. Ook Inge de Bruijn presteerde goed. Met een wereldrecord ging ze door naar de finale 100 meter vrije slag.

En opeens was daar Wietse van Alten. De 21-jarige handboogschutter uit Hilvarenbeek veroverde een bronzen plak. Hij versloeg in de strijd om de derde plaats de Zweed Magnus Petersson met 114 -109. Het goud ging bijna volgens traditie naar de Verenigde Staten.

Nog een verrassing. De Nederlandse honkballers deden vriend en vijand versteld staan met hun overwinning op Cuba. Dat land had nog nooit een olympische wedstrijd verloren. De mannen van bondscoach Pat Murphy versloegen de Cubanen ruim met 4-2.

Met Nicole van Hooren en Lotte Jonathans (foto) verdwenen de laatste Nederlanders uit het Olympisch badmintontoernooi. Het damesduo werd verslagen door een Chinees koppel met als standen 15-10 en 15-12. De halve finale ging zo aan hun neus voorbij.

Het spel viel tegen, maar de hockeyheren wonnen wel. De ploeg van coach Maurits Hendriks had veel aan een excellerende aanval. Zo kon de oranjeploeg toch nog met ruime cijfers van Canada winnen. Het werd uiteindelijk 5-2.

De legende bestaat niet meer. De Holland Acht eindigde roemloos als laatste in de herkansing. Na een matige start was de hoop op een plaats in de finale al snel vervlogen. Roeiveteraan Nico Rienks: "De achterstand was te groot."

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">