Van dag tot dag: 19 september

Het voelde bijna als een teleurstelling. Een dag zonder Nederlands goud op de Olympische Spelen. Toch viel er weer veel te genieten. Brons voor de zwemmers en de waterpolosters naar de halve finale. Bij de hockeydames en de zeilploeg ging het minder en de hele wereld was in de ban van een 'aal' uit Afrika.

"Deze is voor die lange" had Pieter van den Hoogenband uitgeschreeuwd na de 4 keer 200 meter estafette. Dat sloeg op teamgenoot Marcel Wouda, die na jaren trainen eindelijk een olympische medaille won. Geen goud, maar brons. Toch was Wouda (links) zielsgelukkig met deze derde plek. De tijd (7.12,70)was ook nog eens goed voor een nieuw Nederlands record.

Van den Hoogenband zelf kon ook nog een bijzondere prestatie neerzetten. In de halve finales van de 100 meter vrije slag was VdH de eerste zwemmer ooit die die afstand in een tijd onder de 48 seconden zwom. Pieter zelf stelde dat hij nog harder kon.

De Nederlandse volleyballers zorgden tegen gastland Australië opnieuw voor een verrassing. Ze wonnen met 3-0. De ploeg van coach Toon Gerbrands blaakte van het zelfvertrouwen en ging zich rustig voorbereiden op de wedstrijd tegen Brazilië.

Ook het Nederlands vrouwenteam bij het waterpolo lag op koers. Het werd 7-4 tegen Canada. De ploeg haalde daarmee een plek in de halve finales. Daniëlle de Bruijn werd met twee treffers topscorer van het Olympisch waterpolotoernooi en was de drijvende kracht achter het team.

Hockeycoach Tom van 't Hek was ontevreden na de remisewedstrijd tegen Zuid-Afrika. 'Zijn' dames lieten de tegenstander van een 2-0 voorsprong een 2-2 eindstand maken. Boomgaardt en Smabers scoorden de goals voor de Oranjevrouwen.

Tegenvallende resultaten voor het zeilteam van Roy Heiner. In de Soling-klasse zakte Heiner van de eerste naar de zesde plaats in het klassement. De zeilers moesten dus genoegen nemen met een bijrol in deze wedstrijden. Er kwamen echter nog kansen genoeg.

Dat de olympische gedachte nog lang niet dood is bewees Eric 'de aal' Moussambani uit Equatoriaal Guinee. Hij wist op een wonderlijke manier de 200 meter vrije slag te overbruggen in een tijd van 1.52,72. Hij verdronk bijna, maar vestigde wel een nationaal record.

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">