Van dag tot dag: 17 september

De eerste dag was redelijk goed, de tweede veel beter. Inge de Bruijn won een gouden plak en ook bij de andere sporten ging het over het algemeen voortreffelijk. Alleen de judoploeg en de hockeysters stelden enigszins teleur. Kleine smetten op een fantastische dag.

'Inky' de Bruijn zorgde voor spektakel in Sydney. De zwemster behaalde een gouden medaille op de 100 meter vlinderslag raakte door de zege "helemaal van mijn apro-dinges". Ze verbrak en passant ook nog het wereldrecord met een tijd van 56,61.

De Bruijn's PSV-maatje Pieter van den Hoogenband deed het ook goed. plaatste zich voor de finale van de 200 meter vrije slag. Met een geweldige voorsprong van meer dan een lengte tikte VdH aan. Ian Thorpe was wel iets sneller, maar de finale moest nog komen.

Het werd duidelijk dat Leontien Zijlaard-van Moorsel haar zinnen had gezet op goud. De Brabantse plaatste zich met een olympisch en een wereldrecord voor de finale van de 3 kilometer individuele achtervolging. De fabelachtige tijd was 3.30,816.

De plaatsing voor het olympisch toernooi was moeilijk geweest. Daarom was het verrassend dat de Nederlandse volleyballers redelijk makkelijk konden winnen van Cuba. De gevreesde tegenstander werd opzij gezet met een 3-0 overwinning.

Het Nederlands judoteam had pech. Patrick van Kalken en Deborah Gravensteijn werden beiden vijfde en verdienden dus geen medaille. De wil was er, maar de Nederlanders kwamen net iets tekort om bij de bovenste drie te eindigen.

Het moest, en dus gebeurde het, ookal was het moeilijk. De waterpolovrouwen wonnen hun tweede wedstrijd tegen Kazachstan met 8-6 en hielden zo hun kans op een hoge klassering. Eerder werden de Nederlanders verrassend verslagen door de Verenigde Staten.

Voor de hockeysters begon het toernooi ronduit slecht. Het onderschatte China versloeg Nederland met 2-1. De Chinese muur was onbedwingbaar. Alleen Margje Teeuwen kon vlak voor het eind nog een oranje doelpunt scoren. Het Nederlandse kamp was in mineur.

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">