Van dag tot dag: 16 september

De eerste echte sportdag van de Olympische Spelen begon voor de Nederlandse ploeg met een fikse domper. De Nederlandse mannenzwemploeg diskwalificeerde zich voor de 4x100 meter vrije slag doordat Dennis Rijnbeek bij een wissel te vroeg van het startblok dook. Enige tijd later waren de Nederlanders in het Aquatic Centre echter weer opgetogen.

Manon van Rooijen, Wilma van Rijn en Thamar Henneken zorgden voor een prima begin, en Inge de Bruijn mocht het afmaken. Met een tijd van 3.39,83 haalden de dames de eerste zilveren medaille voor Nederland binnen. Het Amerikaanse team sleepte het goud en een wereldrecord in de wacht. Zij finishten in 3.36,61. De Bruijn plaatste zich ook nog voor de finale van de 100 meter vlinderslag.

De man van de dag was de Australische zwemmer Ian Thorpe. De 17-jarige 'thorpedo' werd vooraf getipt als beste zwemmer van het toernooi. Op de eerste dag leek hij die belofte waar te maken. Een wereldrecord en goud op de estafette.

Ook de hockeyheren waren succesvol op hun eerste dag. Jacques Brinkman, Stephan Veen (2x) en Teun de Nooijer (foto) brachten Nederland naar een 4-2 overwinning op Groot-Brittannië. Keeper Ronald Jansen was de ster door het stoppen van een strafbal.

Het beachvolleybal begon niet zoals de zusters Kadijk gehoopt hadden. Ze verloren met 15-17 van Tsjechië. "Alles ging fout!" huilde Rebekka na afloop. Zus Debora was geblesseerd en speelde naar eigen zeggen onder haar niveau. De dames kregen nog één kans: Maandag.

In de eerste Olympische triatlon mochten Ingrid van Lubek, Silvia Peppel en Wieke Hoogzaad (foto) de Nederlandse eer verdedigen. Dat lukte niet echt. Kopvrouw Van Lubek kwam als laatste binnen. Hoogzaad presteerde nog het beste. Zij werd 25e.

< overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">