Van dag tot dag: 15 september

De traditiegetrouwe parade van ruim tienduizend atleten luidde op 15 september de opening in van de 27e Olympische Spelen. Veel zang, dans en spektakel zorgden ervoor dat de openingsceremonie bijna een uur langer duurde dan gepland.

Miljoenen mensen zagen met open mond hoe de 13-jarige Nikki Webster opeens de lucht inschoot en daar verschillende acrobatische oefeningen deed. Haar gedeelte van de show stond vooral in het teken van oceanen. Een belangrijke factor in het dagelijks leven van Australië.

Een historisch hoogtepunt, niet alleen voor de Spelen. Noord- en Zuid-Korea kunnen weer redelijk met elkaar opschieten en demonstreerden dat door als één ploeg het stadion binnen te komen. Na afloop van de ceremonie was de verbroedering over en gingen de ploegen weer hun eigen weg.

Met amazone Anky van Grunsven voorop marcheerde de Nederlandse ploeg richting arena. Een groot deel van de sporters ontbrak. Zij moesten de volgende dag weer vroeg sporten, en mochten daarom van hun coaches niet meedoen aan de feestelijkheden.

Met een toespraak van de gouverneur-generaal van AustraliŽ, Sir William Deane, werden de Olympische Spelen van Sydney officieel geopend. Na het hijsen van de vlag konden eindelijk de laatste ronden met het olympisch vuur worden afgelegd.

Tot op het laatste moment was het topgeheim wie het olympisch vuur van Sydney mocht ontsteken. Het werd Cathy Freeman, Australische atlete en vooral Aboriginal. Hiermee hoopte de organisatie protesten van die bevolkingsgroep tegen te houden.

overzicht >

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">