Van dag tot dag: 4 oktober

Ook de tweede dag na thuiskomst stond voor de Olympiërs in het teken van feestelijkheden. In het Haagse Promenade Hotel kregen de gouden medaillewinnaars een koninklijke onderscheiding. Hierna volgden een ontvangst bij de koningin en een huldiging in de Ridderzaal. Tot slot maakte het gezelschap een rijtoer door Den Haag.

Eigenlijk begon het echte feest pas op woensdagmiddag. Toen toonden de helden van de Olympische Spelen zich gezamenlijk aan het volk. En dat volk was er massaal op af gekomen. De belangstelling in de Haagse binnenstad was groter dan vier jaar geleden. Maar dat is natuurlijk niet zo vreemd. De prestaties van de deelnemende sporters waren in ieder geval een stuk groter.

Staatssecretaris Margot Vliegenthart van Sportzaken mocht alle gouden medaillewinnaars 's ochtends een koninklijke onderscheiding opspelden. De sporters, waaronder Leontien Zijlaard- Van Moorsel, zijn nu allemaal Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Na het ontvangen van de koninklijke onderscheidingen mochten de sporters op bezoek komen bij koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander. Daar werden de nodige handen geschud, waarna het gezelschap met elkaar op de foto ging.

In de Ridderzaal gaf minister-president Kok toe dat hij verguld is met de Nederlandse successen tijdens de Spelen. "Wat een fantastische prestatie heeft de Nederlandse equipe down under geleverd, we zijn apetrots!" De sporters kregen hier hun premiecheques.

Het grootste feest was natuurlijk de rijtoer door Den Haag. Duizenden mensen waren naar de Hofstad gekomen om 'hùn sporters' te eren. In grotendeels open voertuigen werden de Sydneygangers door de straten van het Haagse centrum gereden.

< overzicht

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">