'Gouden Zwemtrio' maakt verwachting waar

Inge de Bruijn
Inge de Bruijn is blij met haar overwinning op de 100m vrije slag

Zeeland rekent op de Deltawerken, Nederland op olympisch zwemgoud van Marcel Wouda, Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Zij zijn de paradepaardjes van de Nederlandse zwemploeg.

Pieter van den Hoogenband
Pieter 'Hoogie' kan zijn geluk niet op na zijn tweede gouden medaille

Ook in estafetteverband wordt Nederland medaillekansen toegeschreven, vooral op de 4x100 (vrouwen) en 4x 200 (mannen) vrije slag. Er gaan naar Sydney ook een aantal reservezwemmers mee om het mogelijk “Gouden Trio” te sparen in de series van de estafettes.

Marcel ouda en Pieter van den Hoogenband
Het wordt Marcel Wouda (l) allemaal even te veel als de estafetteploeg een bronzen medaille binnen zwemt

Sinds een paar jaar telt Australië weer volop mee in de zwemsport. Het land verwacht veel van hun zwemtoppers Ian ‘Thorpedo’ Thorpe (pas 17 jaar), Michael Klim en Susie O’Neill. In Australië werd met argusogen gekeken naar de recente serie wereldrecords van Inge de Bruijn. Inmiddels is ze wereldrecordhoudster op de 50 en 100 meter vrije slag en de 50 en 100 meter vlinderslag.

Geruchten over dopinggebruik deden de ronde. Met name Susie O’Neill liet zich in die richting uit. Later heeft ze haar excuses aangeboden. De belangstelling voor Inge de Bruijn in de Australische pers heeft haar de bijnaam ‘Inky’ opgeleverd.

Voor Nederland
in actie:

De Rus Alexander Popov, de olympisch kampioen op de 50 en 10 meter vrij, is er in Sydney ook weer bij. Hij is de directe concurrent van Pieter van den Hoogenband. Popov is één van de weinige zwemmers die in het Aquatic Centre een gewone zwembroek aan heeft. De meeste zwemmers zweren bij het zogenaamde haaienpak dat als een tweede huid rond het lichaam zit en minder waterweerstand oplevert.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">