Met dank aan Leontien van Moorsel

Peter Pieters
Bondscoach Peter Pieters

Op de wielerbaan van het Dunc Gray Velodrome was het Leontien Zijlaard-van Moorsel die twee keer naar een plaats op het ereschavot fietste. Op de individuele achtervolging pakte ze goud, haar eerste olympische medaille in haar succesvolle wielercarriére. In de finale van de achtervolging maakte Van Moorsel korte metten met haar Franse opponente Marion Clignet. Ze reed de Française op ruim vijf seconden en finishte in 3.33.360.

Leontien van Moorsel - Zijlaard
Leontien van Moorsel toont trots haar zilveren medaille die zij behaalde met de puntenkoers

De tweede plak haalde Van Moorsel op de puntenkoers. Dit keer was het zilver. Zij won gedurende honderd ronden twee sprints. In de afsluitende sprint werd ze tweede, waardoor ze net achter de Italiaanse winnares Antonella Bellutti eindigde. Brons was er voor de Russische Olga Slioessareva. Van Moorsel was de enige Nederlandse wielrenster die meedeed aan de baanwedstrijden.

Voor Nederland
in actie:

De mannen van bondscoach Peter Pieters vielen buiten de prijzen. Peter Schep, John den Braber, Jens Mouris en Wilco Zuijderwijk mochten starten op de ploegachtervolging. Het Oranje-kwartet werd in de kwartfinales uitgeschakeld door de Oekraïne. Dat land verloor later de finale van Duitsland. Het was voor de vijfde keer in de olympische geschiedenis dat een Duitse achtervolgingsploeg goud veroverde op de Spelen.

Wilco zuiijderwijk
Zuijderwijk, Mouris, Schep en Den Braber tijdens een training

Wilco Zuijderwijk kwam er op de puntenkoers niet aan te pas. Hij finishte met een achterstand van twee ronden als achttiende. De Spanjaard Juan Llaneras pakte het goud. Robert Slippens en Danny Stam hebben met een achtste plaats op het onderdeel koppelkoers voldaan aan de verwachtingen. Ze maakten de koers met hun aanvallende stijl, maar in de dans om de medailles deden ze niet mee.

Naast het traditionele baanprogramma, zoals puntenkoers en achtervolging, waren er bij de mannen drie nieuwe onderdelen. Daarvan was keirin bijzonder spectaculair. De baanrenners rijden eerst een tijdje achter een derny, een soort brommertje, dat voert het tempo steeds verder op. De laatste ronden staan de renners er alleen voor en sprinten om de eindzege. Het goud ging naar de Fransman Florian Rousseau.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">