Titelverdediger Oranje moeizaam geplaatst

Bas van de Goor en Guido Görtzen
Bas van de Goor (l) en Guido Görtzen in de verdediging

De tv-beelden zijn overbekend: Ron Zwerver kan zijn tranen niet bedwingen. Toenmalig volleybalcoach Joop Alberda grijpt vol ongeloof naar zijn hoofd. Extatisch van vreugde. Aanleiding: de klinkende overwinning van de Nederlandse volleybalheren in de finale van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Na een zenuwslopende thriller trok titelfavoriet ItaliŽ aan het kortste eind: 3-2 (17-15 in de vijfde beslissende set).

Voor Nederland
in actie:

Of Sydney net zoín succes wordt? Plaatsing voor de Spelen had in ieder geval heel wat voeten in aarde. Pas in de laatste wedstrijd van het laatste kwalificatietoernooi wist Oranje deelname af te dwingen.

Peter Blangé en Toon Gerbrands
Bondscoach Toon Gerbrands is trots op zijn team na de winst op favoriet Cuba

De titelverdedigers, dit keer onder leiding van Toon Gerbrands, beginnen hun toernooi op 17 september tegen Cuba, samen met ItaliŽ ťťn van de favorieten voor de prestigieuze gouden medaille. Andere tegenstanders van Oranje zijn AustraliŽ, BraziliŽ, Egypte en Spanje.

Er wordt gespeeld in twee groepen. Een plaats bij de eerste vier is nodig om door te gaan naar de kwartfinales. Bij het vrouwenvolleybal is Nederland niet van de partij. Hier is olympisch kampioen Cuba het land dat moet worden verslagen. Rusland, China en BraziliŽ zijn de outsiders.© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">