Oranje-triatleten stellen teleur

De eerste triatlon uit de geschiedenis van de Olympische Spelen is voor Nederland ronduit teleurstellend verlopen. Bij de vrouwen was Europees kampioene 1998 Wieke Hoogzaad met de 25e plaats de beste Nederlandse. Silvia Peppels eindigde een plaats lager en kopvrouwe Ingrid van Lubek ging pas als 33e over de streep.

McMahon
Brigitte McMahon (l) sprint naar het goud

Hoogzaad kwam kort na het fietsen ten val. Daarbij kneusde zij de rechterenkel en schaafde de rechterarm. Bovendien had zij last van haar rug. Ingrid van Lubek ondervond te veel last van een liesblessure waarmee zij sinds juni kampt. Bij de vrouwen brachten de Australiërs in theorie een ijzersterk deelnemersveld op de been. Regerend wereldkampioene 2000 Nicole Hackett was van de partij, evenals wereldkampioene 1999 Loretta Harrop en Michellie Jones, de nummer één op de wereldranglijst. Desondanks kwam de olympisch kampioene uit Zwitserland. Na een sensationele ontknopping won Brigitte McMahon de sprint om de eindzege van Michellie Jones. Het brons ging ook naar Zwitserland in de persoon van Magali Messmer.

Whitfield
Simon Whitfield

Bij de mannen waren de resultaten van de Nederlanders niet beter. Eric van der Linden was de snelste. Van de 51 deelnemers eindigde hij als 42e. Routenier Rob Barel werd 43e. Voor hem zijn de Spelen zijn laatste actie; hij heeft aangekondigd na Sydney een punt achter zijn carrière te zetten. De laatste Nederlandse triatleet Dennis Looze kwam binnen als 48e.

Voor Nederland
in actie:

Het olympisch goud bij de mannen ging naar de Canadees Simon Whitfield. Met een machtige eindsprint haalde hij de Duitser Stephan Vuckovic in en pakte de overwinning. De Tsjech Jan Rehula was goed voor brons. De favoriete Australiërs vielen ook hier dus buiten de prijzen.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">