Dames in actie voor Nederland

Taekwondo is één van de nieuwe sporten in Sydney. De vechtsport komt van origine uit Korea waar het 2000 jaar geleden al werd beoefend. Pas ergens in deze eeuw waaide de sport over naar andere landen in de wereld. In 1973 werd het eerste wereldkampioenschap gehouden.

Viriginia Lourens
Taekwondoka Virginia Lourens in actie

Tijdens de Olympische Spelen van 1988 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul was taekwondo voor het eerst een demonstratiesport. Momenteel zijn er zo’n 150 nationale taekwondobonden aangesloten bij de World Taekwondo Federation in Seoul.

In Nederland zijn zo’n 11.000 taekwondoka's. Twee daarvan vertegenwoordigen Nederland tijdens de Spelen in Sydney: Mirjam Müskens en Virginia Lourens. Er zijn bij de vrouwen, evenals bij de mannen, vier gewichtsklassen. Mirjam Müskens komt uit in de weltergewichtsklasse (-67 kg). Virginia Lourens in de vedergewichtsklasse (-57 kg). In mei van dit jaar werd zij in Griekenland voor de tweede keer op rij Europees kampioen.

Voor Nederland
in actie:

Verwacht wordt dat in Sydney de meeste medailles bij het taekwondo in handen komen van Zuid-Korea. De Verenigde Staten, China, Taiwan, Spanje, Duitsland, Egypte en Jordanië brengen ook sterke taekwondoka's op de mat. Noord-Korea doet niet mee aan het toernooi.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">